fbpx

Dobojski novinari muku muče sa gradskim vlastima

doboj opstina

Na zahtjeve za informacije ne odgovraju, pozive na događaje ne šalju,a do sagovornika za teme nemoguće je doći, žali se većina dobojskih novinara.

U nemilosti su kažu gradskih vlasti, ali i preduzeća čiji su osnivač. Rade Tešić, dopsinik Blica, ne pamti kada je dobio informaciju.

„Oni koji treba da budu obaviješteni, a to su obično kuće koje imaju sklopljen ugovor sa gradom Dobojem oni imaju pravovremenu inforamciju. Mi ostali moramo da kopamo i rukama i nogama ne bi li nešto saznali, u većini slučajeva to jako teško ide”, navodi Rade Tešić, dopisinik „Blica” iz Doboja.

I u nevladinom sektoru kažu da nerijetko ostanu uskraćeni za informacije. Škripi uglavnom o pitanjima koje se tiču razvoja lokalne zajendice.

„Škripe redovne aktivnosti u smislu pritužbi građana. Ono što možda nedostaja da bar dva puta mjesečno ili jednom sjednemo razmijenimo informacije, jer bi bilo mnogo jednostavnije i lakše r,ešavati probleme u zajednici“, rekla je Snežana Šešlija, nevladina organizacija ToPeer Doboj.

“Odnos sa nevladinim sektorom svaki dan je bolji, na zahtjeve im odgovaramo, aktivnosti podržavamo”, odgovara gradska uprava. Iako ih uglavnom sreću na događajima za koje pozivi stižu sa drugih adresa, za selektivan odnos prema medijima, krive medije.

„Pojedini mediji ne predstavljaju sve događaje koji u našem gradu se dešavaju, To je njihvo izbor, mi na to nemamo prvao uticati. Gradska uprava daje obavještenje o određenim događajima, a mislim da mediji sami biraju na koje će se pojaviti koje ne“, navodi Dragan Vasilić, Gradska uprava Doboj.

Ipak, da postoji filter u gradskoj upravi mimo kamera priznaju i u pojedinim gradskim službama. Rijetki prije odlaska po mišljenje smiju pred pojedine kamere, a malo je onih koji se javljaju i na telefonske pozive novinara. Vrata su zatvorila i neka gradska preduzeća, poput Centra za kulturu. Novinare kažnjavaju zbog tri nedolaska na događaj, pa im nakon toga ne šalju pozive.

ATV