fbpx

Do građevinske dozvole u Banjaluci na jednom šalteru

3gradjevinska

BANJALUKA - Banjalučani će, od 8. januara sljedeće godine, zahtjev za izdavanje građevinske dozvole moći podnijeti na jednom šalteru u Gradskoj upravi.

Građani će tako od pomenutog datuma, umjesto obilaska najmanje 12 kancelarija Gradske uprave, ali i brojnih drugih institucija, poput "Vodovoda", RUGIP-a, "Elektrokrajine" i "Voda Srpske", sve odraditi na jednom šalteru.

Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, kaže da će nakon uvođenja jednošalterskog sistema, građani imati kontakt samo sa jednom kancelarijom u Gradskoj upravi.

"Osnovni cilj ovog sistema jeste da omogućimo građanima da u Gradskoj upravi predaju zahtjev i da grad u njihovo ime, tamo gdje je pravno moguće, rješava potrebnu dokumentaciju kod drugih subjekata. To je veliki izazov za nas i prvi korak prema elektronskoj građevinskoj dozvoli", rekao je Stanarević. Istakao je da se po sadašnjem sistemu mora obići najmanje 12 kancelarija u Gradskoj upravi i raznim drugim institucijama, i to pod uslovom da podnosilac zahtjeva posjeduje svu potrebnu dokumentaciju.

"Naš cilj je da pomognemo građanima da sav taj posao završe na jednom šalteru", kazao je Stanarević.

Dodao je da se za uspostavljanje jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola moraju ispuniti i određeni preduslovi, a među najznačajnije ubraja izmjenu Pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta u Odjeljenju za prostorno uređenje, reorganizaciju prijemne kancelarije Odjeljenja, obezbjeđenje informatičke opreme, obuku zaposlenih te izradu i pripremu novih obrazaca za podnošenje zahtjeva. Takođe, potrebno je potpisati memorandume o saradnji sa komunalnim i javnim preduzećima i organizacijama koji izdaju različite vrste saglasnosti.

(Nezavisne)