fbpx

Darko Rundek: Molimo spasite rijeku Unu prije nego što bude prekasno

Darko Rundek: Molimo spasite rijeku Unu prije nego što bude prekasno

Foto: Darko Rundek FB

Muzičar Darko Rundek juče je na svojim Instagram i Facebook profilima objavio fotografiju s protesta protiv izgradnje hidroelektrane na izvoru Une u kojoj je uputio molbu premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću.

Naime, poznati muzičar je zajedno s brojnim građanima iz BiH i Hrvatske u Donjoj Suvaju kod vrela Une odlučio podržati protest kojeg su organizovale nevladine organizacije "Spasimo Unu" i "Balkanrivers".

Rundek je na protestu nosio karton s natpisom "Una ja jesam tvoj sin", a njegova objava privukla veliku pažnju.

"Dragi Plenkoviću poruka sa vrela Une. Molim vas da spasite rijeku Unu prije nego bude prekasno. Ova jedinstvena i prekrasna rijeka je ugrožena iako je pod zaštitom. Kod njenog izvora u Hrvatskoj počela je prije dvije sedmice izgradnja brane i svaki dan radova nanosi nepopravljivu štetu rijeci i njenom eko-sistemu", poručio je Rundek.

Inače, hrvatski muzičar je prekinuo svoj odmor kako bi se pridružio protestima, a nedavno je na istom mjestu održao i akustični koncert kako bi skrenuo pažnju na potencijalno uništavanje rijeke Une.

"Objektivno, nema nikakvog razloga za gradnju te hidroelektrane, osim nekih lokalnih mućki, koje bi trebalo što prije spriječiti. Ovo je jedan od rijetkih primjera u Hrvatskoj da se nešto gradi, ali mislim da je to trend kojem ćemo, nadam se, uskoro stati u kraj", izjavio je tada pred publikom.

Darko Rundek je poznat po eko borbi. Zadnjih godina pridružio se mnogim eko-aktivistima koji se bore za zaštitu prirode.