fbpx

Civilna zaštita potrošila 240 hiljada maraka za jedinicu koja ne postoji!

konvertibilne marke bih

Prevoz ski liftom na lokaciji Bjelašnica – Igman i nabavka 30 sezonskih ski karata – vrijednost 11.850 KM. Lake motorne sanke, 3 komada – 99.901 KM. Iznajmljivanje ski opreme 10 komada za ski sezonu 2017./2018. – 7.020 KM. 30 kompleta skijaške opreme za rad u zimskim uslovima 122.226 KM.

Piše: Semir Mustafić, Žurnal

Sve ovo potrošeno je 2017. godine na jedinicu koja ne postoji!? Ukupno 240 hiljada maraka! U Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji FUCZ-a među jedinicama Uprave ne postoji jedinica u koju bi se mogla svrstati aktivnost skijanja deminera.

Početkom 2018. godine FUCZ je  U.G.”Ski-x-timu” Ilidža platio 5.000 KM za obuku upravljanja motornim sankama.

“Da se radi o sumnjivim poslovima Civilne Zaštite govori i to da su pored dvoje postojećih motornih sanki, kupili još dodatne tri i potrošili 100 hiljada maraka. Osim toga, obučavaju deminere da skijaju prema planovima i programima koji nisu na snazi”, tvrde izvori Žurnala.

U oktobru 2016. godine Civlina zaštita kupila je 150 kompleta opreme za ekstremne uslove, tada su potrošili više od 250 hiljada maraka bez PDV-a.

Pravilnik je jasan. U FUCZ-u ne postoji skijaška jedinica, koja bi se bavila zaštitom i spašavanjem na planininama u zimskim uslovima i slično. Slične stvari FUCZ je radio sa fiktivnim „ronilačko-pirotehničkim timom“ na koje se trošio novac, o čemu je Žurnal ranije pisao.

Da se radi o sumnjivom trošenju novca, potvrđuje i činjenica da prema odredbi Vlade Federacije BiH iz 2008. godine za poslove zaštite i spašavanja na planininama u zimskim uslovima FUCZ treba formirati tu jedinicu zajedno sa Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova, odnosno Federalnom upravom policije:

“Popuna specijaliziranih jedinica iz člana 3. stav 1. tač. 1. do 5. ove Uredbe potrebnim ljudstvom vrši se na slijedeći način: 1) jedinica za spašavanje u lavinama i jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom – popunjava se prvenstveno ljudstvom iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koje je osposobljeno za te poslove.” piše u Uredbi za organiziranje federalnih specijaliziranih jedinica civilne zaštite.

Na slici iznad nalaze se pripadnici Civilne zaštite koji su zvanično na Bjelašnicu došli zbog “obuke”. Uz pet deminera u čarima zimskih radosti na “obuci”, uživale su i dvije uposlenice FUCZ-a. Selma Hadžić – tehnička sekretarka u kabinetu direktora Fahrudina Solaka i Marina Kanevčev – prevodilac u kabinetu direktora Fahrudina Solaka.

„Oni troše novac bespotrebno za skijanje. Ski karte više koriste u privatne svrhe, i idu na planinu da se privatno zabavljaju, na račun države. To je nedopustivo.“ kaže za Žurnal izvor blizak Civilnoj zaštiti.

Prije više od mjeseca dana poslali smo upit Federalnoj upravi civilne zaštite. Pitali smo ih ko su pripadnici FUCZ-a koji mogu koristiti sezonske ski karte i biti na obuci? Zašto Civilna zaštita iznajmljuje opremu za skijanje, i pored mnogo kupljene opreme? Za potrebe koje jedinice FUCZ-a se kupuje ski oprema? Sa koliko FUCZ motornih sanki raspolaže trenutno? U kojimakcijama je FUCZ koristio motorne sanke? Da li FUCZ ima plan obuke za obuke koje provodi za  skijanje, aplinizam i druge?

Dali smo Civilnoj zaštiti više od 40 dana, da odgovori na naša pitanja, ali do objave ovog teksta – šutnja.

Šute i nadležne institucije koje do sada nisu provjeravale netransparentno trošenje javnog novca sa kojima godinama raspolaže Federalna uprava civline zaštite.

(zurnal.info)