fbpx

Cijene rastu tiho, ali po džepu udaraju jako

gorivo nova

Poskupljenjima u Republici Srpskoj, čini se, nikad kraja. Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku u posljednja tri mjeseca najznačajnija poskupljenja odrazila su se na gorivu, odjeći, higijenskim proizvodima, pojedinim mesnim proizvodima i drugim vrstama hrane. Stručnjaci kažu da se ne zna kada će trend poskupljenja da se zaustavi.

Neprimijetno i preko noći kućni budžeti svih građana ponovo su opterećeni novim poskupljenjima.

Na prvom mjestu su cijene goriva.Tako je litar dizela, prema podacima Zavoda za statistiku, u aprilu koštao 2,12 KM, u maju 2,16 KM, dok je u junu cijena skočila na 2,20 KM. Ista situacija je i sa benzinom koji je u istom tom periodu sa cijene od 2,13 skočio na 2,31 marku za litar benzina.

Građani se pitaju, ima li kraja stalnim poskupljenjima.

„Ovo ne može se izdržati, sa 240 maraka ništa ne mogukupiti, a to moj muž ima, a ja nemam ništa, daš za struju i sve i ostaneš sa 30 maraka i provedeš se tako ostatak mjeseca“.

„Dočekati da djetetu ne možeš priuštiti hranu i osnovno mlijeko, a to nas sve čeka“, kažu građani.

Na adresu banjalučkog Udruženja potrošača „Reakcija“ stižu brojne žalbe građana o novim poskupljenjima. Kažu da je ovo još jedan udar na standard građana s obzirom na činjenicu da mnogi ionako jedva sastavljaju kraj s krajem.

„To poskupljenje nije na udaru nego može se reći ulazi na mala vrata, svakodnevno određene vrste proizvoda i usluga poskupljuju tako da su potrošači neosjetno dovedeni u situaciju da to i neosjetno zapaze“, kaže Slaviša Kajkut, predsjednik Udruženja potrošača „Reakcija“.

Rast cijena je uočen i na frizerskim uslugama ali i na higijenskim proizvodima kao što su sapuni, šamponi pa čak i toaletni papir. Potrebno je zaustaviti svakodnevni rast cijena jer će u suprotnom građani doći na sami rub egzistencije, upozoravaju ekonomisti.

„Zaista je vrlo značajno pitanje da se istraži mogućnost kako da se troškovi smanje ili udar na cijene osnovnih prehrambenih namirnica budu manje kako bi i sa malim ličnim dohocima isplaćenim i sa intervencijama Vlade RS ljudi ipak mogli da na neki način prežive od prvog do prvog“, smatra Zoran Pavlović, ekonomista.

Poskupljenja nisu zaobišla ni pekarske proizvode. Iz Udruženja poslodavaca kažu da,u ovom slučaju, sva poskupljenja zavise od pšenice koja je, kako kažu, ove godine lošijeg kvaliteta. To će uticati na cijene ali u kojoj mjeri, još ne znaju.

„Troškovi svaki dan pomalo rastu da su to cijene koje su stare 10 godina i da zbog već poznatog trenda nedostatka radne snage je potrebno povećavati plate jedina varijanta odakle možemo je povećanje cijena to je nešto što je sasvim normalno i neki trend koji će nas očekivati i u budućem periodu“, kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Prema podacima Zavoda za statistiku, u junu je čak bilo i pojeftinjenja. Tako je u junu kafa jeftinija za 0,25 feningi, čokolada za 0,20 feningi ali i rakija šljivovica za oko 1,5 marku po litru.

Posljednji podaci Saveza sindikata govore da je potrošačka korpa u junu iznosila 1 879 maraka što jasno ukazuje da sa zvaničnom prosječnom neto platom od 849 maraka ali i sa stalnim poskupljenjima,građani nisu bili u mogućnosti ni pola korpe da popune.

BN