fbpx

Četvrtinu granice Slovenije i Hrvatske pokriva žica

LJUBLJANA – Na kopnenoj granici s Hrvatskom dugoj 671 km dosad je sa slovenačke strane postavljeno 116 km tzv. “tehničkih prepreka” za sprečavanje ilegalnih prelazaka.

20170930160926 445269

To je izjavila ministarka unutrašnjih poslova Slovenije Vesna Gjerkeš Žnidar.

Ona je to poručila u pismenom odgovoru na poslaničko pitanje, prenosi Hina.

Postavljanje ograde od tzv. žilet-žice Slovenija je počela na jesen 2015, a kako sa smirenjem migrantkse krize, dio prepreka zamenjen je tzv. panel-ogradom zelene boje.

Na granici je trenutno 53 kilometra panel ograde i 113 kilometara žilet-žice, najviše na mjestima pogodnim za ilegalne prelaske.

Prema navodima ministarke, uz granicu sa policijom sarađuje i vojska i to zbog učinkovitije zaštite zelene granice s Hrvatskom koja je ujedno i spoljašnja granica Šengenske zone.

U prvih osam mjeseci ove godine po podacima slovenačkog Ministarstva unutrašnih poslova na toj granici je registrovano više od 1.275 ilegalnih prelazaka, a među njima je bilo najviše Avganistanaca (498).

Slovenački premijer Miro Cerar u petak je na marginama neformalnog evropskog samita u Talinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao i o pitanju Šengena.

Zona Šengena obuhvata 26 država članica EU i funkcioniše kao područje jedne države, sa tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutrašnjih graničnih kontrola.

Tu praksu djelimično su ukinule pojedine države članice EU zbog velikog talasa migracija, pa su uvele i unutrašnje kontrole.

Slovenija želi da ostane dio šengenskog prostora, ali se energično protivi postavljanju granične kontrole na unutrašnjim granicama država koje su dio tog prostora i stalnog produbljivanja mjera unutrašnje kontrole, rekao je Cerar u Talinu.

On je tom prilikom trvdio da Slovenija dobro kontroliše svoje granice.

U šengenskoj zoni osim Bugarske i Rumunije nije ni Hrvatska, čiji bi ulazak mogla da blokira Slovenija zbog hrvatskog neprihvatanja arbitražne presude o granici, zaključuje agencija.

(Tanjug)