fbpx

Četrnaestogodišnjakinja u Paragvaju kojoj je uskraćen pobačaj preminula pri porodu

9fa053d716a50f8cf3c2dff0ec074957 L

Četrnaestogodišnja djevojka koja je bila žrtva silovanja preminula je pri porodu u Paragvaju, gdje je pobačaj zabranjen osim u slučaju kada je ugrožen život majke.

Dijete je preživjelo, ali mora biti u inkubatoru, prenosi The Guardian. Djevojka je 20 dana provela u bolnici zbog komplikacija u trudnoći.

Liječnici su pokušali poroditi dijete vaginalno sve dok majka nije počela imati poteškoće u disanju. Zatim su pokušali napraviti hitni carski rez, no tada je djevojka dobila emboliju i tri srčana zastoja te umrla.

"Sve se odigralo jako brzo. Pokušali smo je oživjeti, ali nismo je mogli spasiti. Njeno tijelo nije bilo spremno za trudnoću," rekao je Hernán Martínez, ravnatelj bolnice, lokalnim medijima.

Ovo nije prvi takav slučaj. Godine 2015. desetogodišnjoj djevojci koju je silovao očuh vlasti su, uz odobravanje vjerskih skupina, zabranile pristup pobačaju usprkos molbama majke i međunarodne zajednice. Djevojka je preživjela porod, ali još uvijek nije dobila smještaj koji joj je vlada obećala.

Taj slučaj usmjerio je pozornost javnosti na stroge zakone o pobačaju u Paragvaju, ali i na učestalost seksualnog nasilja. Prema podacima ministarstva zdravstva, u 2015. godini čak 889 djevojčica u dobi od 10 do 14 godina rodilo je dijete.

Rosalía Vega, direktorica paragvajskog ogranka Amnesty Internationala, rekla je:"Mi smo zemlja koja nema spolni odgoj utemeljen na znanosti. Vladajući iskorištavaju katoličku većinu u državi kako bi promicali zakone koji se temelje na vjerskim uvjerenjima, a ne znanosti."

"Ova tragična priča pokzazuje što sve ne valja s ljudskim pravima u Paragvaju kada je riječ o zaštiti siromašnih, marginaliziranih djevojčica i žena. Od činjenice da je majčina molba bila ignorirana do uskraćivanja zdravstvene usluge. Zastrašuje činjenica da su ovakve priče uobičajene jer država ne čini dovoljno da bi zaštitila žrtve seksualnog nasilja," poručili su 2011. iz Amnesty Internationala.

UN je u svom istraživanju objavljenom prošli mjesec također upozorio na sve veći broj trudnoća među djevojkama mlađim od 15 godina, dodajući da su komplikacije u trudnoći glavni uzrok smrtnosti tinejdžerki u toj regiji.

VoxFeminae