fbpx

Četiri petine Francuza vjeruje u neku teoriju zavere

20180109083634 459439

U Francuskoj su teorije zavjere “krupna društvena pojava” koja zaokuplja tu zemlju, čijih skoro osamdeset odsto stanovnika vjeruje u bar jednu od velikih teorija zavjere.

To je otkrila studija Francuskog instituta za ispitivanje javnog mnjenja (IFOP), urađena za Fondaciju za istraživanje demokratije “Žan Žores” i za veb-sajt “Konspirasi voč” (Conspiracy Watch).

Tri godine poslije terorističkog napada januara 2015. godine u Parizu i u jeku pune ofanzive vlade protiv “lažnih vijesti”, studija pokazuje da 79 odsto Francuza vjeruje najmanje u jednu teoriju zavjere. Onih koji vjeruju u po bar četiri teorije zavjere je 34 odsto, a 13 odsto ispitanika vjeruje u najmanje sedam takvih teorija.

Među mnogim teorijama zavjere koje kruže u javnosti i pominju se u studiji, od najnovije do najstarije, 55 odsto Francuza vjeruje da je “Ministarstvo zdravlja u dosluhu s farmaceutskom industrijom da bi prikrilo istinu o štetnosti vakcina”, a 54 odsto smatra da je “CIA bila umiješana u ubistvo predsjednika SAD Džona Kenedija u Dalasu” 1963. godine.

U vezi s terorizmom, 19 odsto Francuza smatra da u napadima na redakciju provokativnog nedjeljnika “Šarli ebdo” i na jevrejsku prodavnicu “Iper Kaše” januara 2015. godine “ima nečeg mutnog” i da ih sigurno nisu “planirali i izveli samo islamski teroristi”, što smatra 27 odsto mlađih od 35 godina i 30 odsto ispitanika izmedju 18 i 24 godine.

Pored toga, 32 odsto Francuza smatra da je “virus AIDS-a stvoren u laboratoriji i testiran na stanovništvu Afrike prije širenja svijetom”, a 31 odsto se slaže sa izjavom da “džihadističkim terorističkim grupama, poput Al-Kaide ili Islamske države, zapravo upravljaju zapadne tajne službe”.

Uz to, 16 odsto Francuza smatra da Amerikanci nikada nisu bili na Mjesecu, a devet odsto veruje da je “moguće da je Zemlja ravna, a ne okrugla kako se govori još od škole”.

“Ti rezultati potvrđuju da smo kolektivno suočeni s jednom, ne samo opipljivom, već i krupnom pojavom koja prožima cijelo društvo i u zabrinjavajućoj mjeri napaja kolektivne predstave”, smatra Rudi Rajhštat, direktor veb-sajta “Konspirasi voč”.

Istraživanje je obavljeno 19. i 20. decembra na reprezentativnom uzorku od 1.000 punoljetnih stanovnika Francuske, sastavljenom po metodu kvota i zaokruženom drugim uzorkom od 252 osobe mlađe od 35 godina.

(Beta)