fbpx

ČESTA SLIKA Grana kao jedino upozorenje na otvorene šahtove

3saht

Šahtovi ili slivnici sa polomljenim poklopcima ili bez njih česta su slika na saobraćajnicama i trotoarima, a veoma često jedino upozorenje na opasnost je grana koja viri iz njih.

Penzioner Ilija R. je ispričao da gotovo svakodnevno zaobilazi ovu otvorenu opasnost dok šeta gradskim ulicama.

– Svako jutro odlazim u duge šetnje i često nailazim na otvorene šahtove. Umjesto znakova upozorenja, uglavnom su postavljene grane, tako da bi neko neoprezan lako mogao da se povrijedi. Iako znam gdje vreba opasnost, moram da otvorim četvore oči jer poklopci pod okriljem noći nestaju na sve više lokacija – istakao je Ilija R.

Prema podacima Gradske uprave Banjaluka, ovaj problem koji ugrožava pješake i vozače sve je izraženiji zbog nesavjesnih građana i “zuba vremena”. Skoro da nema naselja u gradu na čijim saobraćajnicama i trotoarima nema bar po jedan nepokriven šaht ili slivnik.

– Šahtovi ostaju bez poklopaca jer ih nesavjesni pojedinci kradu ili su dotrajali, pa su popucali. Ovaj problem imamo u svim dijelovima grada, od centra do Lauša, Kočićevog vijenca, te Rosulja ili Lazareva – naveli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je da se trude da reaguju što brže i da na mjestima gdje nedostaju ili su oštećeni poklopci postave nove.

– U mnogim slučajevima njihova zamjena nije u našoj nadležnosti jer ima šahtova koji pripadaju “Toplani”, “Vodovodu”, te kablovskim operatorima. Putem aplikacije “Građanska patrola” za 15 dana imali smo tri prijave da su polomljeni poklopci šahtova, ali nijedan nije bio u našoj nadležnosti. U takvim slučajevima obavijestimo nadležne da riješe taj problem – kazao je Bilčar.

Ove godine u 33 slučaja je utvrđeno da nedostaju poklopci šahtova ili slivne rešetke.

– One su zamijenjene na svim lokacijama i u te svrhe je potrošeno 11.290 KM – kažu u odjeljenju te dodaju da je lani to urađeno u 89 slučajeva i da je na to potrošeno oko 30.890 KM.

U preduzeću “Vodovod” rekli su da je do avgusta zamijenjen ili saniran 61 poklopac na šahtovima vodovodne i kanalizacione mreže. Naglasili su da se trude da ova procedura traje što kraće kako bi građani bili bezbjedni.

– Nakon što dobijemo prijavu, ekipa “Vodovoda” izlazi na teren kako bi bila konstatovana vrsta oštećenja, te kako bi bila obezbijeđena lokacija šahta. Zamjenski poklopac postavljamo istog dana, a ukoliko nemamo odgovarajući poklopac, narednog dana rješavamo problem. Ako nismo u mogućnosti da odmah riješimo kvar, mjesto se osigurava do popravke – kazali su u “Vodovodu”.

Ulice

Ulice u kojima su promijenjeni poklopci ove godine su Karađorđeva, Stepe Stepanovića, Majevička, Olimpijskih pobjednika, Braće Podgornika, Dujke Komjenovića, Tuzlanska, Sime Pandurevića, Ravnogorska, Starine Novaka, Cara Dušana, Zelengorska, Braće Pišteljića, Isaije Mitrovića, Krfska, Maksima Gorkog, Carice Milice, Aleja Svetog Save, te Gorana Radulovića Bimbe.

(Glas Srpske)

1stop