fbpx

Brojne zemlje i zvaničnici osudili Trumpovu odluku da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela

5jerusalem

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Njemačka ne podržava odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

"Status Jerusalema mora biti utvrđen tako da rješenje podrazumijeva dvije države", rekla je ona.

Trump je večeras priznao Jerusalem kao prijestonicu Izraela što predstavlja "novi pristup izraelsko-palestinskom sukobu".

Trump je u Bijeloj kući rekao da ta njegova odluka odražava realnost i da je to ispravna stvar koju je davno trebalo realizovati.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je večeras da i Turska osuđuje odluku američkog predsjednika.

"Takva odluka poremetit će stabilnost i u suprotnosti je sa svim odredbama međunarodnog prava i odlukama UN", rekao je Cavusoglu novinarima u Beogradu poslije trilateralnog sastanka sa šefovima diplomatije Srbije i BiH Ivicom Dačićem i Igorom Crnatkom.

On je ocijenio da je riječ o populističkoj politici i ukazao da je, da bi Jerusalem postao glavni grad, potrebno više od izjave predsjednika jedne države.

Cavusoglu je najavio da će Turska 13. decembra organizovati samit predsjednika islamskih zemalja kojem će predsjedavati turski predsjednik Reccep Tayip Erdogan.

Odgovarajući na pitanje da li će Turska prekinuti diplomatske odnose sa Izraelom, Cavusoglu je rekao da su na Trampovu odluku reagovale sve strane, uključujući i izraelsku i najavio da će se u vezi sa tim pitanjem konsultovati sa više zemalja.

I Evropska unija je izrazila ozbiljnu zabrinutost nakon Trumpove odluke, rekavši da će to imati posljedice po izglede za mir.

"Aspiracije obje strane moraju se ispuniti i mora se naći način da se pregovorima riješi status Jerusalema kao buduće prijestonice obje države", rekla je Federica Mogherini.

U međuvremenu, Jordan je odbacio američki potez, rekavši da je ta odluka u pravnom smislu ništavna jer konsoliduje izraelsku okupaciju istočnog sektora spornog grada.

Predsjednik Libana Michel Aoun rekao je da je Trumpova odluka opasna i da prijeti da ugrozi kredibilitet SAD kao posrednika u mirovnim pregovorima.

On je ocijenio da ova odluka vraća mirovni proces nazad nekoliko decenija i predstavlja prijetnju regionalnoj, a možda i globalnoj stabilnosti.

(Anadolija)