fbpx

Bogatima dijamanti, siromašnim mrvice!

2dijamanti

Uvoz dijamanata, dragog kamenja, bisera i svile u BiH enormno je porastao, pa je tako u 2017. godini u BiH uvezeno 28 puta više dijamanata nego godinu ranije, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Uvoz dijamanata porastao je sa 166.250 KM na 4.711.150 KM, dragog kamenja na 9.559.230 KM sa 506.220 KM, uvoz bisera je porastao za 964.450 KM, dok je uvoz svile porastao sa 151.425,25 KM na 409.363, 04 KM - istakli su u Upravi za indirektno oporezivanje.

Najbogatiji dio stanovništva svoje bogatstvo ulaže u dragocjenosti i na takav način u nedostatku drugih alternativa, niske kamate na obveznice i na štednju, pokušavaju da sačuvaju i uvećaju svoju vrijednost, a dragocjenosti jesu proizvodi i sirovine koje čuvaju i uvećavaju tu vrijednost u toku niza godina'', kaže ekonomista Milenko Stanić. 

Sve veće socijalne razlike

Razlika između bogatih i siromašnih je sve ekstremnija, te ona mala grupa bogatih ljudi, čiji su prihodi san za prosječnog građanina, uzima visokovrijedne predmete, dok najveći broj građana mašta o životu dostojnom čovjeka. 

2dijamanti 1

I dok novac odlazi za dijamante, za ekonomiju države bi bilo važnije da se takva sredstva ulože u otvaranje novih radnih mjesta. Međutim..

''S obzirom na niz ograničenja, visoka poreska fiskalna i vrlo nesigurna atmosfera i situacija u državi, uslovljava da se investitori rijetko usuđuju da investiraju u privredne subjekte'', ističe Stanić.

I tako svako svojim putem. Bogati čuvaju bogatstvo za sebe, siromašni nastavljaju da skupljaju mrvice, sve češće zavirujući u kontejner.

Jer oduvijek je bilo da sit gladnom ne vjeruje.

BN televizija