fbpx

BLart festival: "Oni nama Prostor, mi njima umjetnika"

1blart

Šesti Banjaluka Art Festival u organizaciji Udruženja nezavisnih stvaralaca i aktivista “Geto” u partnerstvu sa Art Klub Prostorom, počinje u subotu 25. novembra. “Oni nama Prostor, mi njima umjetnika” ovogodišnji je moto festivala. 

1blart 1Festival otvaraju Semir Avdić i Tea Kovačić sa svojim radovima u Art Klubu Prostor sa početkom od 19 časova. Semir Avdić (Knut van Brijs) kolaž umjetnik koji dolazi iz Sarajeva predstaviće se izložbom “Abolition of Logic” u kojoj daje prikaz svakodnevice čiju realnost “ruši” i ponovnim rekombinovanjem dobija nove elemente i tako stvara novu sliku stvarnosti koja nerijetko postaje ironična, satirična i provokativna.

Tea Kovačić (Shen von Shen) umjetnica iz Banja Luke, predstaviće svoje radove iz edicije “Cornered” koji se bave kritikom tradicionalnog, patrijarhalnog i heterocentričnog društva u kojem je ženska seksualnost nešto što se negira, tabooizira te pod okriljem stida koristi kao manipulativna mjera kontrole u svrhu supresije.

U muzičkom dijelu programa nastupiće austrijska muzičarka i aktivistica Lana Prerad (maRie cheRie). Njen nastup će biti održan u kafe Žiža u subotu sa početkom u 21h.

Festival se nastavlja u ponedjeljak 27. novembra na Akademiji umjetnosti Banja Luka sa projekcijom filma “Gora” Stefana Maleševića. Film “Gora” dobio je nagrade za najbolju kameru i najbolji film na ovogodišnjem BelDocks festivalu u Beogradu i specijalno priznanje žirija na DokuFestu u Prizrenu.

Ovogodišnji festival je podržan od strane Grada Banja Luka.