fbpx

BIH I DALjE KUBURI SA KADROVIMA: Nedostaju im farmaceuti

rs farmaceuti 620x0

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH i dalje kuburi sa radnicima. Najveći problem što je i dalje na snazi zabrana prijema u administraciju.

AGENCIJA za lijekove i medicinska sredstva BiH je proteklih dana uputila zahtjev Savjetu ministara BiH za prijem novih radnika koji, kako kažu, ne bi bilo novo zapošljavanje, već popunjavanje upražnjenih mjesta zbog odlaska radnika u penziju, u druge institucije i van države.

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak istakao je, za “Novosti”, kako je to trenutno jedan od najvećih problema na nivou ove institucije s obzirom na to da je i dalje na snazi zabrana prijema u administraciju na nivou Savjeta ministara.

– Problem je i to što se agencija tretira kao administracija. Agenciji nedostaje stručnog kadra, farmaceuta, da bi mogla da ispunjavaju svoje nadležnosti. Činjenica je da su plate male, pogotovo kada se uzme u obzir da ih sve više privlači angažman van granica BiH. Ovdje imaju 1.400 KM, dok, na primjer, u Strazburu za isti nivo znanja i iskustva imaju mjesečne naknade i do 14.000 KM.

– Pitanje je kako zadržati te ljude koji znaju da vrijede više, a opet su preopterećeni jer s vremenom dosta radnika odlazi u penziju, neki odlaze tamo gdje im je bolje i to je ono što sputava Agenciju da ispunjava svoje nadležnosti – kaže Zolak.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović krajem prošle godine posetio je Kontrolnu laboratoriju Agencije za lijekove, na zahtjev Sindikata, kada je zamolio menadžment da pošalje urgenciju za prijem novih ljudi.

I pored otežanih uslova rada, Zolak naglašava kako je materijalni status Agencije prošle godine bio najbolji od njenog nastanka.

– Prihodovali smo 10,5 miliona KM, dok trošimo blizu pet miliona, ostatak ide u budžet. Prijemom novih ljudi, prihod u budžet države bi se višestruko povećao – jasan je Zolak.

REGISTROVANI SVI LIJEKOVI

JEDAN od problema Agencije bili su i neregistrovani lijekovi. Iz Sindikata Agencije za lijekove govorili su kako je registracija novih lijekova prošle godine bila blokirana zato što Savjet ministara nije na vrijeme doneo odluku na osnovu koje bi Agencija plaćala nadoknadu članovima Komisije za lijekove, međutim, taj problem je rješen.

– Komisija zasjeda redovno i nema zaostataka što se tiče registracije. Zaostatak od 200 novih lijekova iz prošle godine je rješen – rekao je Zolak.