fbpx

BESPLATNO Šansa za stažiranje u njemačkom parlamentu

3studiranje

Studenti iz BiH koji žele svoju biografiju da obogate učešćem na međunarodnim seminarima i studijskim programa imaju šansu da stažiraju pet mjeseci u njemačkom parlamentu potpuno besplatno.

Bundestag, u saradnji sa tri berlinska univerziteta, dodjeljuje oko 120 stipendija za mlade apsolvente iz 28 država, među kojima su zemlje Balkana, a program je organizovan s ciljem jačanja demokratskih vrijednosti i tolerancije, razumijevanja kulturnih raznolikosti i obezbjeđivanja mirnog suživota u svijetu.

– Program se sastoji od manifestacija, seminara i praktičnog rada kod jednog od poslanika Bundestaga, a stipendija uključuje mjesečnu naknadu od 450 evra, besplatan smještaj, zdravstveno osiguranje, te putničke troškove dolaska i odlaska iz Berlina – navedeno je u pozivu.

U okviru programa apsolventi će biti upoznati sa različitim zadacima jednog njemačkog poslanika, od stručnih elaborata, pisanja govora, članaka i pisama, pripremanja sjednica, do obavljanja sekretarijatskih dužnosti. Osim toga, stipendisti će pratiti svoje poslanike na sjednice komisija, frakcija i drugih tijela i pri tome dobiti uvid u unutrašnje funkcionisanje, odnose i tokove postupka rada parlamenta.

Krajnji rok za prijavu je 31. jul, a zainteresovani kandidati formulare za prijavu, ali i više informacija o stipendiji mogu naći na veb adresi www.bundestag.de/ips.

(Glas Srpske)