fbpx

BARIKADA NEZADOVOLJNIH MALINARA Blokirana magistrala prema Crnoj Gori kod Prijepolja

2barikade

Malinari i dalje drže magistralni put za Crnu Goru kod Prijapolja pod blokadom, a kako Blic saznaje više se ne može ni alternativno proći kroz centar grada.

Nema prolaza pored Prijepolja i gužve su se opet stvorile na putu. Prema Crnoj Gori sada se može preko Novog Pazara i Tutina ili preko BiH.

Od sutra će se, kako je najavljeno, pridružiti malinari iz drugih dijelova zapadne Srbije.

Malinari traže da minimalna otkupna cijena bude evro i po po kilogramu, a da adresa za taj zahtjev nije država, potvrdio je predstavnik Ministarstva poljoprivrede koji je razgovarao s proizvođačima.

Malinari nisu zadovoljni otkupnom cijenom od 100 dinara, pa je jutros na barikadi osvanulo oko 300 malinara koji i dalje drže pod blokadom magistralni put kroz ovaj grad.

Tako će, najavljuju malinari iz udruženja „Limska dolina“, kojima su se pridružili uzgavijači „crvenog zlata“ iz cijelog užičkog kraja, ostati dok im ne budu pružene garancije da će otkupna cijena ovog voća biti 180 dinara.

Nezadovoljni cijenom, proizvođači malina iz Prijepolja, Priboja, Ivanjice i Užica blokirali su put ka Crnoj Gori i tu proveli noć.

Početna cijena od 50 do 80 dinara po kilogramu ne podmiruje, kažu, ni troškove proizvodnje.

– Mi smo hteli da sjednemo da napravimo agendu, u srijedu će biti održan odbor za poljoprivredu gdje su pozvani i predstavnici malinara. Mi smo došli sa prijedlogom da razmotrimo način i mogućnost održavanja sastanka i sa premijerkom, ali nismo imali prilike da to predložimo. Sa 500 ljudi je teško razgovarati – rekao je Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

(srpskainfo)