fbpx

Banjaluka ostala bez ulične trke

banjalucka ulicna trka 696x421

Poslije 17 godina međunarodna atletska trka neće biti održana na ulicama Banjaluke, što je rastužilo više hiljada školaraca koji su na ovoj manifestaciji mogli pokazati svoje trkačke vještine.

Jedan od zaštitnih znakova u sklopu proslave Dana grada, kada se na glavnoj ulici okupi veliki broj građana koji prvo gledaju one najmlađe školarce, pa sve starije, do glavnih trka seniora ili seniorki, neće biti održan zbog nedostatka novca. Na njoj su redovno učestvovali trkači iz Kenije, ali i najbolji atletičari iz Srbije, Hrvatske i BiH. Međutim, zbog problema sa finansijama, organizacija je postajala sve komplikovanija, a sve je kulminiralo ove godine. Zbog ovakog razvoja događaja najviše od svih žale školarci.

“Bilo je lijepo trčati na glavnoj ulici pred mnogo publike. Moji drugovi i ja smo jedva čekali trku i žao nam je što neće biti održana ove godine. Nadam se da će ponovo biti, jer sam jednom pobijedila i voljela bih opet” rekla je učenica jedne banjalučke škole, a piše Glas Srpske.

Atletski klub Borac kao organizator nije mogao da skupi dio novca, a iz Gradske uprave poručuju da je to bio jedini način.

“AK Borac je napravio zahtjev da grad finansira kompletnu organizaciju, bez imalo ličnog učešća. Ako se dobro sjećam, u pitanju je 20.000 maraka i sve je trebalo da padne na teret grada, a grad može da bude samo sufinansijer, a ne jedini izvor prihoda”, objasnio je načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport grada Banjaluka Dragan Banjac.

Da će do ovog jednom doći, moglo se naslutiti prethodnih godina jer je budžet trke bio sve manji. Kako su rekli u Borcu, u srećna vremena na raspolaganju su imali od 15 do 20 hiljada maraka, a posljednjih godina svega osam hiljada.

“To je bila priredba po kojoj je grad bio prepoznatljiv, ne samo u BiH, nego i šire. Žao nam je što ove godine neće biti održana poslije toliko vremena, pogotovo jer je okupljala mnogo djece. Tih dana je raslo interesovanje za atletiku, a mnogi od školaraca bi kasnije krenuli da treniraju u klubovima”, istakao je trener Borca Nebojša Matijević.

(glassrpske.com)