fbpx

Austrija strancima smanjuje socijalne povlastice

kurz strache epa 2

Ubuduće će građani Evropske unije tek nakon pet godina boravka u ovoj zemlji steći pravo na socijalnu pomoć.

Austrijska Vlada donijela je na zatvorenoj sjednici u Mauerbachu odluku o reformi socijalnog sistema u Austriji koji, prije svega, predviđa smanjivanje povlastica za velike porodice i strance.

"Moramo hitno donijeti mjere koje bi naš socijalni sistem učinile pravednijim, i to tako da se ponovno više isplati raditi nego primati pomoć. Prije svega, moramo zaustaviti useljavanje u naš socijalni sistem", rekao je na novinarima nakon sastanka desno-konzervativnog kabineta austrijski kancelar Sabastian Kurz (Narodna stranka Austrije).

Tako će ubuduće građani Evropske unije u Austriji tek nakon pet godina boravka steći pravo na socijalnu pomoć.

Temeljni nivo od 863 eura

Do sada su građani EU-a imali pravo na pomoć u slučaju da njihova primanja ne dosežu takozvani temeljni finansijski nivo od 863 eura.

"Od 2012. godine broj primatelja socijalne pomoći se povećao za 60 posto. Posebno je zastrašujuće ako analiziramo kako su po Austriji raspoređeni primatelji pomoći: njih preko 50 posto živi u Beču. A od toga su preko 50 posto strani državljani", rekao je Kurz.

Od isplate temeljnog financijskog nivoa, pri čemu je u tu svotu uključena i subvencija stanarine, 300 eura će ubuduće biti vezano uz određene uvjete koje austrijski mediji doživljavaju kao diskriminaciju stranaca.

Uvjet za primanje tog dijela socijalne pomoći je završena austrijska osnovna škola, ili minimalno poznavanje njemačkog jezika na nivou B1, ili engleskog jezika na nivou C1.

Ovaj uvjet se uvodi i za one koji već sad primaju socijalnu pomoć.

Austrijska agencija APA smatra da bi se ova mjera mogla kositi sa zakonima EU-a, prema kojima podnositelji zahtjeva za azilom imaju pravo na jednaku socijalnu pomoć kao i ostatak stanovništva.

Za 'manje atraktivnu' Austriju

Smanjivanje sredstava je predviđeno i za porodice s više djece, pri čemu pomoć za prvo dijete ostaje na istom nivou kao i do sada, ali se već od drugog djeteta pomoć znatno smanjuje, što je, prema prvim reakcijama, u praksi upereno upravo protiv mnogobrojnih useljeničkih porodica.

Vicekancelar i predsjednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije Christian Strache dodao je kako su reforme potrebne zbog "eksplodirajućih troškova“ socijalnog sistema.

Vlada je nakon stupanja na vlast krajem prošle godine najavila ograničenja pri useljavanju i uvođenje mjera koje bi Austriju učinile "manje atraktivnom".

Izvor: Agencije