fbpx

Amerikanci dnevno bacaju 150.000 tona hrane

hrana smece bacanje hrane 620x315

Amerikanci bacaju oko 150.000 tona hrane dnevno ili više od 400 grama po osobi, prema danas objavljenom istraživanju u kojem se precizira da se najčešće bacuju voće i povrće.

Ta hrana koja se baca u kantu za smeće uzgajala se na oko sedam posto američkog poljoprivrednog zemljišta i hiljade milijardi litara vode su upotrebljene za njen uzgoj, navodi se u članku koji je objavio list PLOS ONE.

Ta hrana takođe predstavlja 30 odsto kalorija koje svakodnevno konzumira svaki Amerikanac.

Voće i povrće predstavljaju 39 posto svih namirnica, nakon kojih slede mlečni proizvodi (17 odsto), meso (14 odsto) i žitarice (12 odsto).

Najmanje se bacaju čips, ulje, slatkiši i bezalkoholni napici.

“Bolji prehrambeni režimi se temelje na većem udelu voća i povrća, koje se bace u većim količinama od drugih namirnica”, objašnjava Meredit Najles, koautorka istraživanja i asistentkinja na Univerzitetu u Vermontu.

“Zdrava prehrana je važna i ona je izvor brojnih prednosti, a što više pazimo na prehranu, sve smo svesniji bacanja hrane”, dodala je.

Istraživanje, koje se temelji na državnim podacima i anketama o bacanju hrane između 2007. i 2014. godine, izveštava o “značajnom” utjicaju na okolinu i na poljoprivrednike. “Taj otpad odgovara žetvama” s više od 350 miliona kilograma pesticida i gotovo milijardu kilograma gnojiva “svake godine”, prema tom izvoru.

Među mogućim rešenjima problema, istraživanje predlaže obuku potrošača kako bolje pripremiti i skladištiti sveže voće i povrće i predlaže da vlada usvoji programe sprečavanja bacanja hrane.

Glavni autor Zek Konrad iz kancelarije za poljoprivredna istraživanja u Severnoj Dakoti je istakao da se hrana baca na nekoliko novoa.

“Holistički pristup će postati sve važniji u pronalaženju trajnih načina za potrebe rastuće svetske populacije”, zaključio je.

(HINA)