fbpx

Američke vlasti vratile 522 migrantske djece roditeljima

7djeca vracena

Američka vlada vratila je roditeljima 522 djece razdvojene od obitelji u okviru svoje politike "nulte tolerancije" prema ilegalnoj imigraciji te u naredna 24 sata planira još 16 djece vratiti obiteljima, objavilo je u nedjelju ministarstvo domovinske sigurnosti.

Prema istom izvoru, američka carina i granična straža očekuje da će tek mali broj djece ostati razdvojeno, primjerice u slučajevima kada se ne može odrediti krvno srodstvo.

Predsjednik Donald Trump je u srijedu potpisao izvršnu uredbu o prestanku razdvajanja migrantske djece od njihovih roditelja na američko-meksičkoj granici. Od 20.  lipnja, ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite (HHS) skrbilo je o 2053 maloljetnika i surađuje s relevantnim partnerima na ujedinjavanju svakog djeteta s roditeljima ili skrbnicima.

Svi roditelji su dobili telefonski broj za informacije o razdvojenoj djeci, a imenovani su i posebni "koordinatori za mlade" koji će pomagati u tim slučajevima.

Politiku "nulte tolerancije" prema ilegalnoj imigraciji je u travnju najavio glavni američki tužitelj Jeff Sessions, objavivši da bi se svi imigranti koji prelaze granicu ilegalno trebali kazneno goniti.

Ta je politika rezultirala razdvajanjem obitelji, jer kada graničari uhite migrante oni čekaju suđenje u saveznim zatvorima, a djeca ostaju na brigu graničnim službama ili ih se premješta u druge ustanove, prenosi Hina.

Većina djece je iz Srednje Amerike, posebice iz Gvatemale, Hondurasa ili El Salvadora.

(Vijesti.ba)