fbpx

Ako su štrajkovali zbog 200 KM, kako im duguju 83,5 miliona?

2Strajkaci 696x483

Tvrdnje da su željezničari prošle godine štrajkovali glađu zbog duga od “samo” 50 do 200 KM po radniku nije tačna, pokazala je analiza Svjetske banke koja je time potpuno demontirala dosadašnji stav rukovodstva ovog preduzeća!

Naime, Svjetska banka je u dokumentu „Projekat restrukturiranja željeznica u Republici Srpskoj“ objavila tabelu u kojoj su precizno navedene sve neizmirene obaveze prema radnicima Željeznica RS, a koje ukupno iznose 83,5 miliona maraka, što je daleko preko, do sada, spominjanih cifri.

Kada je riječ o direktnim dugovanjima prema radnicima, dug za topli obrok i regres iznosi čak 23,7 miliona maraka, prevoz 2,3 miliona, a tu je i 400 000 maraka duga mašinovođama za dodatak po kilometru. Dug koji se nakupio zbog neplaćenih doprinosa na platu, topli obrok i plaćeno odsustvo iznosi 29 miliona maraka. Tu je i 5,9 miliona kao porez na plate, zatim 10,6 miliona maraka obaveza po sudskim tužbama iz radnog odnosa, te 11,6 miliona maraka kazni i kamata.

Podsjećamo, 11 radnika ovog preduzeća u septembru prošle godine 10 dana je štrajkovalo glađu zbog neizmirenih obaveza i niza pogaženih obećanja, kako vrha rukovodstva Željeznica, tako i vrha vlasti u Republici Srpskoj.

Kako bi obezvrijedili njihove pokušaje da skrenu pažnju na katastrofalno stanje u njihovom preduzeću, u toku štrajka objavljeno je saopštenje Željeznica RS, koje je našlo put do udarnih termina i prostora u ovdašnjim medijima, a u kojem je objavljen podatak da je dug preduzeća prema štrajkačima “od 50 do 200 maraka”. Portal SrpskaCafe je tada bio jedan od rijetkih medija koji nije samo doslovno prenio pomenuto saopštenje, već je uz njegovo citiranje, javnost upoznao i sa stvarnim stanjem, a da je po radniku, u prosjeku, ovo preduzeće bilo dužno oko 11 000 maraka.

Inače, Željeznice RS nagomilale su gubitak od najmanje 255 miliona maraka i naprimale oko 1 000 prekobrojnih radnika, a sve će se popeglati kreditom od oko 100 miliona maraka, nedavno odobrenog i u Narodnoj skupštini RS, kao svojevrsnoj nagradi za dosadašnje loše upravljanje.

Dug će građani otplaćivati 32 godine, prije svih, neki budući naraštaji, kada oni koji danas “aminuju” takva zaduženja, već dugo budu stvar prošlosti.

Ognjen Tešić

(srpskacafe)