fbpx

Клуб "Слобода": Буџет кројен за градоначелника и бројнију администарацију

1gu

У Клубу одборника "Слобода" нису задовољни приједлогом буџета за 2018. годину, посебно, јер, како кажу, он показује да је градска управа изгубила повјерење инвеститора, јер планира већа издавања за плате у администрацији, јер подржава партијско запошљавање, јер се дају већи издаци за потребе градоначелника, за његова путовања, пријеме, грантове.

Аутор: Impuls

Овај приједлог буџета ће се наћи пред одборницима на сједници 22. и 23.12. 2017.

- Укупан приход другог ребаланса буџета за 2017. годину и приједлога буџета за 2018. годину мањи је него што је планиран за текућу годину. Оно што је још лошије у томе је да су порески приходи, приходи које доноси државни и ниво Републике Српске већи, а да су непорески приходи мањи, а те мање, непореске, остварује градска власт. То је последица чињенице да је градска управа изгубила повјерење инвеститора. Популизмом се може бацати прашина у очи грађанима, али не и инвеститорима. Мањи буџет значи мање задовољених потреба грађана за јавним услугама – истакао је члан Клуба „Слобода“ Будимир Балабан.

Али, то није спријечило управу да упланира већа већа издвајања за плате чиновника, без обзира што сви знају да прекобројни чиновници производе пренормирану и прекомпликовану администрациу што је својствено најтврђим бирократијама.

- Имамо незнан број савјетника, па стручних савјетника, па већи број одјељења, па већи број одсјека, па агенције, па установе, па партијско кадровирање, па партијско запошљавање, па полиотичка корупција, па кад има политчка корупција што неби била и свака друга. Па, шта све нема и зар је чудно што се у том бирократском лавиринту не може нико снаћи? Прије десетак година када је буџет био негдје на нивоу овогодишњег  издвајања за плате, била су око 17% за око 350 запослених, а сада је 30% за 700-800 или ко зна колико – додао је Балабан.

Ипак, он истиче да се у „Слободи“ залажу за заустављање запошљавања, али не и за масовне отказе. Анализе су неумољиве и јасно је свима да се ненамјенски троши и онако мали буџет.

- У једном четворогодишњем мандату на вишак чиновника потроши се око 35 милиона КМ, колико је потребно да се заврши цјелокупно водоснабдјевање града. У програму за 2018. годину имамо нешто више од 600 хиљада за водоснабдјевање што значи да ће бити ријешено у наредних 50-60 година. Имају ли грађани толико стрпљења? Немају и не требају имати. Црно врело наставиће финансирати Влада са милион марака. За Црно врело треба петнаестак милиона, а то значи да ће се на његов завршетак чекати петнаест  година – наглашава Будимир Балабан.

Он је навео и примјер Градске развојне агеније, која је град коштала 900 хиљада КМ и то само да би свега 15.800,00 КМ подјелили као неке од облика субвенција привреди.

- Замислите, потроше 900 хиљада да би подијелили 15. Тражили смо да се угасе такве агенције које запошљавају само партијске поданике и које служе саме себи. Значи за 4 године потроше 3 милиона и 600 хиљада без икакивог учинка, а то значи да потроше нови Зелени мост, а то значи да због њих трпе сви грађани, јер су свакодневно у саобраћајном колапсу – додао је Балабан и истакао да „Слобода“ никада неће подржати оно што тјера инвеститоре и продубљује сиромаштво.

Клуб „Слободу“ посебно љути што су издаци градоначелника повећани скоро два пута. Тај новац је планиран за путовања, пријеме, грантове и друге трошкове првог човјека града. Уз то, Одлуком о извршењу буџета која се ставља пред одборнике тражи се да градоначелник сам одлучује о трошењу буџетске резерве, па је зато планирана већа од овогодишње за четири пута и износи 1.448.000 КМ.

У Клубу одборника „Слобода“ нису задовољни ни односом града према селу и пољопривредницима. Сматрају да су средства у износу од 800.000 КМ, колика су планирана за подстицаје у пољопривреди у 2018., недовољна.

- Прије пет година су била 300.000 КМ и сваке године смо их значајно увећавали. Први пут се дешава да су средства иста, односно на нивоу су 2017. године што је недопустиво. Када видимо локалне заједнице у окружењу, видимо да се много више издваја за подстицаје у пољопривреди. На примјер, Брчко дистрикт – 5,5 одсто од укупног буџета, а Бањалука 0,8 одсто. Само се декларативо подржава село. Земље у региону дају значајна средства да млади остану на селу. Потребно је озбиљније приступити овој проблематици и то хитно израдити стратегију развоја пољопривреде за наредних 5 година – рекао је одборник Клуба „Слобода“ Ненад Шибаревић.

Посебно критичан и неповјерљив према пројекту нове „Еко-Топлане“ је шеф Клуба одборника „Слобода“ Миленко Јаћимовић. Он сматра да је ријеч о још једној превари грађана Бањалуке.

- Град Бањалука је издвојио 16 милиона КМ за пропали пројекат. Тренутно стање је такво да су од 12 у функцији само 4 котла и то са половичном снагом. Издаци за нову Топлану су значајно утицали на буџете 2017., али и планирани за 2018. Такође, дошло је до значајних одступања од уговора о стратешком партнерству. Прво су нас убјеђивали да не желе да више стара Топлана вуче новац грађана и да тај новац одлази у иностранство, већ да ће са новим предузећем дрвну сјечку набављати од домаћих предузећа и да ће тако новци остати у земљи. То сада по новим подацима није истина. Идаље купујемо мазут, идаље новац одлази у иностранство, а дрвну сјечку купујемо у Хрватској. А да ли ће бити одговорности градоначелника Игора Радојичића и његовог замјеника Срђана Амиџића остаје да видимо – казао је Миленко Јаћимовић.

У “Слободи“ кажу да да настављају да раде на својим јавним политикама, које нуде мање бирократије, више инвестиција, а са њима и више радних мјеста, па тако и већи буџет, а са њим и обимније јавне услуге, што логично води до више запослених.