fbpx

Zbirka neobjavljenih pripovjedaka Pedra Almodovara izlazi naredne godine

almodovar epa

 Foto: epa

Engleski prevod 12 neobjavljenih pripovjedaka Pedra Almodovara, koje španski reditelj naziva svojom „fragmentarnom autobiografijom“, biće objavljen narednog septembra.

Zbirka pod nazivom Posljednji san sadrži 12 pripovjedaka na teme često prisutne u njegovim filmovima, poput komedije, autofikcije, parodije, pastiša i gotike, piše The Guardian.

Priče su napisane u periodu od kraja 1960-ih pa sve do danas, a u septembru 2024. godine objaviće ih kuća Harvil Secker, ogranak kompanije Penguin Random House UK, prenosi Danas.

U uvodu za ovu zbirku, Almodovar piše: „Tražili su mi da napišem autobiografiju više nego jednom i uvijek sam odbijao. Ujedno su mi predložili da neko drugi napiše moju biografiju, ali mi nije bila primamljiva ideja da jedna cijela knjiga bude posvećena meni kao pojedincu“.

Na sve to dodaje: „Nikad nisam vodio dnevnik, a kad god sam pokušao, nisam stigao ni do druge strane. Na neki način, ova knjiga predstavlja jednu vrstu paradoksa. Najbolje bi se mogla opisati kao fragmentarna autobiografija, nepotpuna i pomalo kriptična“.

Naslovna priča je o smrti Almodovarove majke, dok su tu i ljubavna priča o Isusu i Varavi, prvobitna verzija njegovog filma Loše obrazovanje, gotička priča o vampiru pokajniku i druge.