fbpx

Prvi put poslije više od 20 godina odgođena je dodjela nagrada Emmy

emmy nagrada

 Foto: Shutterstock/Joe Seer

Prvi put poslije više od 20 godina odgođena je ceremonija dodjele prestižnih nagrada Emmy, piše Variety. 75. dodjela nagrada Emmy se trebala održati 18. septembra ove godine, a do odgode je došlo zbog štrajka Sindikata glumaca (SAG-AFTRA) i Udruženja američkih scenarista (WGA). 

Iako ova odgoda nije neočekivana s obzirom na to da se Hollywood "ugasio" uslijed štrajka, ovo je prvi put nakon 2001. godine da je došlo do odgode ceremonije, koja se održavala čak i za vrijeme pandemije koronavirusa. 2001. godine je došlo do odgode ceremonije s septembra na novembar zbog terorističkih napada koji su se dogodili 11. septembra, prenosi Index.hr.

Akademija filmskih umjetnosti i nauka se nada da će ceremonija biti odgođena za novembar ove godine, ali televizijska kuća Fox pretpostavlja da će se ceremonija održati tek u januaru 2024. godine jer se ne nazire kraj štrajka u skorijoj budućnosti.

Prema pravilima SAG-AFTRA-e, glumci koji su dio sindikata ne smiju sudjelovati u dodjelama nagrada i promocijama svojih filmova. Dolaskom na dodjelu nagrada glumci bi rizikovali svoju karijeru jer bi mogli biti izbačeni iz sindikata.

Ipak, znalo se dogoditi da se glumci pojave na dodjelama uprkos štrajku. Najbolji primjer toga je pokojni Powers Boothe, koji je tokom velikog štrajka iz 1980. godine jedini došao primiti nagradu Emmy. Bootheu je Hollywood to na kraju oprostio i imao je relativno uspješnu karijeru - pojavio se u serijama Deadwood i Nashville te filmovima Sin City i The Avengers.

Još nije poznato ko će biti voditelj dodjele, ali zna se da će na ceremoniji raditi produkcijska kuća Jesse Collins Entertainment. Ovogodišnjom dodjelom Emmyja dominiraju HBO-ve serije Succession, koja je dobila čak 27 nominacija, The Last of Us, koja je dobila 24 nominacije, i The White Lotus, s 23 nominacije.