fbpx

Bryan Cranston: Ne želimo glumu prepustiti robotima

Bryan Cranston SAG AFTRA Strike Rally GettyImages

  Bryan Cranston, foto: Getty Images 

Više filmskih i televizijskih zvijezda, među njima i Bryan Cranston iz serije Breaking Bad, govorili su na skupu, održanom na njujorškom Times Squareu, u odbranu holivudskih glumaca u štrajku.

„Nećemo prihvatiti da naša radna mjesta budu ukinuta i povjerena robotima“, rekao je Cranston govoreći o svojim strahovanjima od umjetne inteligencije pred brojnim štrajkačima i pristalica okupljenih na trgu.

U majici sindikata glumaca SAG-AFTRA, uputio je i poruku šefu Disneya, Bobu Igeru protiv koga je uperen pokret.

„Nećemo dozvoliti da nas lišite našeg prava na rad i pristojno zarađivanje za život […] Nećemo vam dopustiti da na uzmete dostojanstvo“, rekao je Cranston.

Murray Abraham, poznat po filmu Amadeus za koji je dobio nagradu Oscar za najboljeg glumca 1984. godine i po serijama Domovina i Bijeli lotos, stao je u odbranu sindikalizma koji je, kako je rekao, „dobar za Ameriku“.

Na protestni skup su došli i Jessica Chastain, Brendan Fraser, Ellen Burstyn, Wendell Pierce, Steve Buscemi, Rachel Zegler, Michael Shannon, Jane Curtin, Christian Slater, Chloe Grace Moretz.

Snažan udarac Hollwoodu

Glumci su od 14. jula pridružili scenaristima u štrajku, a poslije neuspjeha pregovora sa studijima o njihovim plaćama i garancijama da neće biti zamijenjeni umjetnom inteligencijom. Prema njima, umjetna inteligencija prijeti njihovoj budućnosti, posebno ona koja dozvoljava da se lako stvaraju vrlo realistični glasovi i slike.

Ovakav društveni protest i glumaca i scenarista nije viđen 60 godina u Hollywoodu, prenosi Beta.

Prema direktivama sindikata SAG-AFTRA, koji predstavlja 160.000 glumaca, kaskadera, igrača i drugih profesionalaca sa velikog i malog ekrana, zabranjuje se svim članovima da snimaju, ali i da promovišu svoje produkcije lično ili preko društvenih mreža, što je jako poremetilo holivudsku scenu.

Izvor: Agencije