fbpx

Natasha Lyonne – najstarija djevojka na svijetu

natasha lyonne variety

Američka glumica Natasha Lyonne svojim je uspjesima na planu glume i režije obilježila 2019. godinu. Učinila je to prije svega kreiranjem svoje prve autorske serije Russian Doll koju je napisala, koproducirala i u kojoj je odglumila glavnu ulogu, ali i ulogom u finalnoj, sedmoj sezoni serije Orange Is The New Black.

Odmah nakon što je premijerno puštena na Netflixu u veljači ove godine, sa svih su strana počele pljuštati dobre kritike i preporuke za seriju, ali i nominacije za televizijske nagrade. Iako se veliki broj nominacija na kraju nije oplodio u same nagrade, Russian Doll ostaje jedan od televizijskih događaja godine.

Rođena kao Natasha Bianca Lyonne Braunstein u New Yorku 1979. godine u obitelji ortodoksnih američkih Židova, Natasha Lyonne u filmskom i televizijskom svijetu prošla je dug i trnovit put: od ambiciozne mlade glumice koju nitko ne shvaća previše ozbiljno, do scenaristice i glumice koja konačno zadobija pažnju kritičara i publike.

Gotovo sve Natashine važnije glumačke izvedbe vezane su za njezina životna iskustva: odrastanje i djetinjstvo provedeno u disfunkcionalnoj obitelji, školovanje, rana mladost provedenu u filmskim studijima i eksperimentiranju s drogama, pretjerivanju s alkoholom, uhićenje zbog vožnje u pijanom stanju. U Natashinoj biografiji nalazi se i jedan od najbizarnijih slučajeva koje smo mogli vidjeti u policijskim dosjeima holivudskih zvijezda: 2004. uhićena je zbog optužbi za seksualno zlostavljanje susjedovog psa! Na njezinu sreću, puštena je uz uvjetnu kaznu i jamčevinu. Godinu dana kasnije završila je u bolnici s hepatitisom C i teškom plućnom bolesti od čega je umalo umrla. Svo to vrijeme uz nju je bila prijateljica i glumica Chloe Sevignyto je jedan od najdirljivijih girlmance-a koje je Hoollywood vidio. Sevigny je jamčila za nju, pomagala joj da nastavi dobivati uloge i živjeti od filma i televizije, a Natasha joj se za sve to odužila u budućnosti, nakon što je dobila priliku režirati vlastite projekte.

28 natashalyonne chloe sevigny chatroom.w

Lyonne i Sevigny

Životni i glumački put Natashe Lyonne je u mnogočemu različit od prosječnog američkog glumca/ice, iako se površno čitajući njezinu biografiju može činiti da je prepun općih mjesta, tipičnih za holivudske filmske zvijezde. Karijeru je započela već kao šestogodišnje dijete u Fordovoj modeling agenciji. Nakon što je provela godinu i pol s obitelji u Izraelu, Lyonne se vratila s majkom u NY gdje su je upisali u privatnu židovsku školu. Tamo je učila Talmud, čitala Aramejski, jedan od nastarijih semitskih jezika, no otamo su je izbacili jer je prodavala travu! Roditelji joj se razvode no sve se mijenja kada sa samo 16 godina biva odabrana za ulogu u Woody Allenovom mjuziklu Everyone Says I Love You gdje glumi Djunu DJ Berlin. Film kod kritike nije prošao sjajno, no novac koji je od njega zaradila Natashi omogućuje da se osamostali i kupi si mali stan.

natasha allen

Woody Allen i Natasha Lyonne u “Everyone Says I Love You”

Prvu glavnu ulogu dobiva 1998. u coming of age komediji Tamare Jenkins Slums Of Beverly Hills, nakon čega pokušava studirati, upisuje Tish School Of Arts, gdje je najviše zanima filozofija i film jer želi postati redateljica, no ubrzo odustaje. “Shvatila sam da je 60 000 dolara previše novaca da ih potrošim na gledanje “Apocalypse Now” do iznemoglosti!”, prokomentirala je u svom stilu u jednom intervjuu. Radije reda uloge u filmovima i serijama poput American Pie, But I’m A Cheerleader, Scary Movie 2, All About Evil, no sve se mijenja nakon što 2013. biva odabrana za ulogu Nicky Nichols u Netflixovoj seriji Orange Is The New Black. Sedam godina brusila je sjajno napisanu ulogu narkomanke i lezbijke Nicky Nichols, protagonistkinje koja ruši stereotipe o privilegiranim i razmaženim bijelim zatvorenicama poput glavne junakinje Piper Chapman. U OITNB je Lyonne prvi put u jednu svoju ulogu unijela vlastitu “prtljagu”, kreirajući iz sezone u sezonu lik koji svojim karakterom često izmiruje konflikte među ostalim protagonistkinjama i pritom u seriju unosi komiku, empatiju i određenu dozu intelektualnog ludizma.

U mnogim prizorima Orange-a Lyonne izvrsno glumi samu sebe, televizijski i filmski svijet konačno je počinje cijeniti kao zrelu glumicu spremnu za zahtjevne uloge. Nicky je brbljava i inteligentna Njujorčanka, jedna od najautentičnijih protagonistkinja ove serije, a prijateljstva i osnaženje koje dobiva radeći na setu Lyonne nepovratno mijenjaju kao glumicu, konačno stječe samopouzdanje koje joj je godinama nedostajalo i postaje spremna za vlastiti veliki projekt – Netflixovu seriju “Russian Doll” u kojemu realizira mnoge ideje koje je godinama kreirala u privatnim šalama sa svojim prijateljicama. S ozbiljnom pripremom ove serije Lyonne je započela nakon što ju je komičarka i prijateljica Amy Poehler jednog dana nazvala i rekla joj: “Otkad te poznajem, ti si oduvijek bila najstarija djevojka na svijetu!”

njih tri

Amy Poehler, Natasha Lyonne i Leslye Headland

U lik Nadie Vulvokov, cinične programerke video igara koja uzastopno proživljava isti dan, pokušavajući spoznati misteriju tog bizarnog vremenskog loopa, ali i otključati tu zagonetku besmrtnosti, Lyonne je, kao nikada do sada, upisala velik dio svojih životnih promišljanja, dvojbi i fascinacija: anksioznost, strahove, panike, humor, borbu s ovisnostima, kompleksan odnos s majkom… U jednom od svojih layera Russian Doll je hommage starom Lower Manhatannu u kojemu je snimljena većina scena serije i s kojim je Lyonne emotivno vezana. Na više mjesta u dijalozima aludira se na na razne lokacije iz povijesti “njujorškog Donjeg grada” (sinagoge, parkove, male dućane..), što prosječnim gledateljima/icama lako promakne, no uz malo truda mogu se odgonetnuti ove interne mikropriče.

“Nakon što sam sjela i pogledala cijelu snimljenu seriju razmišljala sam koliko je to priča o samoubojstvu, o odustajanju od sebe.. I mislim da ima toliko načina na koje možemo sebe udaljiti iz vlastitog života, čak samo prestajući participirati u društvu. I našla sam se kako očajavam nad težinom tog saznanja. Negdje u to vrijeme ubio se Anthony Bourdain, i ja sam bila preplavljena mišlju o tome kako je serija posvećena traganju za smislenim životom. A istovremeno, svi se osjećamo na neki način čudno i prljavo, zbunjeni pitanjem što radimo u ovoj realnosti. I onda su tu ljudi koji pokušavaju u svemu tome ostati jedni uz druge”, rekla je u jednom od intervjua.

russian doll renewed season 2

Kadar iz prve sezone Russian Doll

Mnoštvo zabavnih trivia iz Natashinog života možete saznati u zanimljivom intervjuu koji su s njom vodile njezine kolegice i prijatelji/ce Chloe Sevigny, Ethan Hawke, Zadie Smith, Maya Rudolph

Fanovi i fanice Natashe Lyonne već znaju da je druga sezona Russian Doll već potvrđena, no još uvijek nije poznat datum njezinog prikazivanja na Netflixu. Bit će zanimljivo vidjeti na koji su način Lyonne i njezine suradnice_i odlučili odvesti radnju i priču ove serije. Sigurna sam u jedno – nastavak Russian Doll bit će zasigurno prožet crnohumornim pogledom na život i svijet – talentom u kojemu Lyonne nikada nije oskudijevala, a vjerujem da u njoj neće nedostajati ni autoironije i urnebesnih šala na vlastiti račun. Lyonne se nikada nije shvaćala isuviše ozbiljno i to je na koncu njezin najvrijedniji komičarski adut.

Piše: Antonela Marušić/ Vox Feminae