fbpx

"Ispod Pariza": Zašto je francuski film o morskom psu ubici u Seini najpopularnijii film ljeta do sada?

"Ispod Pariza": Zašto je francuski film o morskom psu ubici u Seini najpopularnijii film ljeta do sada?

Foto: Netflix

Netflixov film o čudovištu u kombinaciji sa ekološkim trilerom smještenim u glavnom gradu Francuske, kako za BBC piše Nicholas Barber, podigao je “ozbiljnu prašinu”. Nakon uspjeha “Godzilla Minus One”, to je najnoviji niskobudžetni film koji nije na engleskom jeziku a koji pokazuje velikim američkim studijima kako se radi popularna zabava.

Nema veze s “Emily u Parizu”, gledatelje Netflixa trenutno zaokuplja Lilith u Parizu – Lilith je ime morskog psa mutanta ljudoždera. U “Ispod Pariza” on se može vidjeti kako pliva kroz Seinu, gutajući svakoga ko je dovoljno glup da se okupa u rijeci, a ideja se pokazala toliko neodoljivom da je “Ispod Pariza” trenutno film broj jedan na Netflixu. U ljeto kada se Hollywood bori da privuče publiku na The Fall Guy, Furiosu i druga izdanja visokog profila, možda bi reditelji američkih studija mogli nešto naučiti od Francuza.

Uostalom, ovo nije prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci da je manji film na stranom jeziku pokazao Hollywoodu kako se to radi. Prošle godine, japanski film "Godzilla Minus One" snimljen je za djelić troškova uobičajenog blockbuster-a, ali je s pravom pohvaljen kao monster film 2023. godine, te je osvojio Oscara za vizualne efekte. Kao što je Caryn James rekla u svom članku za BBC Culture, njegova pojednostavljena, ali snažna priča privukla je gledatelje koji su bili umorni od prekompliciranih zajedničkih univerzuma Marvela i DC-a, i koji su željeli "zabavu, a ne domaću zadaću". Također je stigao na Netflix prošlog vikenda, i bio je najgledaniji film na platformi sve dok ga nije skinuo "Under Paris".

Potencijalne gledatelje treba upozoriti da film “Ispod Pariza” nije dorastao 30 spratova visokim standardima “Godzille minus jedan”. To je B-film čiji jeftini efekti i kamera izgledaju prikladniji za TV zaslon nego za kino, a ni sama Lilith nije mnogo uvjerljivija od holografskog morskog psa koji puca na Martyja McFlyja u “Povratku u budućnost”, trećem dijelu. Ipak, kada imate mostove i bulevare Pariza kao pozadinu, vaši vizuali već su korak ispred većine filmova. A reditelj, Xavier Gens, cijeni važnost zapanjujuće slike, koliko god jeftino bila izvedena: krv izbija iz nečijeg uha dok ih vuku u dubine pod visokim pritiskom; ronilačka crvena baklja koja osvjetljava jato morskih pasa dok mu klizi iznad glave. Također je pažljiv kako bi sačuvao Lilithinu mističnost držeći je izvan ekrana većinu vremena, a kada ispliva u vidokrug često je prikazana kao sjena u mutnim vodama.

Njegova snaga je u zapletu 

Osim toga, baš kao što neki morski psi moraju neprestano plivati da bi preživjeli, film Gensa je sužen i zao ekološki triler koji ne zastaje da bi udahnuo. Bérénice Bejo iz filma "Umjetnik" je pohvaljena zbog svoje ozbiljne glume kao Sophia, oceanografkinja koja pričvršćuje uređaje za praćenje na morske pse kako bi mogla pokazati kako su oni pogođeni zagađenjem. Jedan morski pas je više pogođen od drugih: u prethodnom prizoru prije naslova, njezin tim posjećuje Atlantski ocean smeća i vidi da je Lilith narasla sa 2,5m na 7m u samo nekoliko mjeseci. Tri godine kasnije, morski pas je viđen u Seni, događaj koji ostavlja Sophiju bez daha da kaže stvari poput: "To je nemoguće", i "To nije normalno", prije nego što Sophia zaključi da se Lilith prilagodila svom slatkovodnom staništu.

p0j2wtp3 1718009899 11

Film o oceanografkinji i oštrom riječnom policajcu u potrazi za morskim psom mutantom ljudožderom Lilith zaslužio je usporedbe s "Raljama" (Izvor: Netflix)

Ona odlučuje uloviti ovu zvijer uz pomoć Adila (Nassim Lyes), žilavog riječnog policajca. Ali skupina ekologa vidi morskog psa kao simbol lošeg postupanja čovječanstva prema oceanima, pa film, koliko god plitak bio, već ima veću dubinu od The Fall Guy ili Godzilla x Kong: The New Empire. Daljnja politička dimenzija dolazi od pariške samodopadne gradonačelnice (Anne Marivin), koja bi radije prešutjela stvar. Svjetski tisak uskoro će se okupiti na triatlonu koji će dokazati da je Pariz spreman ugostiti Olimpijske igre, a ona ne želi da bilo kakve glasine vezane uz apex predatora pokvare.

Uključivanje triatlona je genijalni potez. Čim se spomene, gledatelj zna da će “Ispod Pariza” završiti s desecima muškaraca koji plivaju niz rijeku punu morskih pasa pred mnoštvom gledatelja. Neki gledatelji također će se nasmiješiti uvođenju gradonačelnice kojoj je više stalo do publiciteta nego do javne sigurnosti, budući da je ona siguran znak da je “Pod Parizom”, kao i “Godzilla minus jedan”, bio pod jakim utjecajem filma Stevena Spielberga iz 1975. godine. Film s najvećom zaradom ikada snimljen dok se nisu pojavili “Ratovi zvijezda”, je njegov film “Ralje” koji se ponekad navodi kao prvi moderni ljetni blockbuster, ali danas, gotovo 50 godina kasnije, čini se da pripada davno prošlom razdoblju kada uspjesi Hollywooda nisu ovisili o stripu -književnim likovima i kolosalno skupim efektima.

Stoga možda izvršni direktori američkih studija ne moraju učiti od svojih kolega u Francuskoj i Japanu. Možda samo trebaju učiti iz vlastite povijesti. Ako se mogu sjetiti kako dati prednost konceptima nad digitalnim slikama, modernim zapletima nad razrađenim mitologijama i predanim glumcima nad samodopadnim superzvijezdama, onda će možda opet imati hitove velike kao “Ralje”. Kao što bi im Lilith mogla reći-morate se prilagoditi da biste preživjeli.

federalna.ba/BBC