fbpx

Film koji su kritičari prezirali, a publika obožavala - 40 godina “Flashdancea”

get the look flashdance

 Foto: YouTube printscreen

“Flashdance” slavi 40. rođendan, a kada je sniman, učesnici su se nadali da će biti uspješan, ali vjerovatno se niko nije nadao da će poslije nekog vremena postati kultno ostvarenje koje mnogi i danas rado repriziraju.

Ovaj film studija Paramount predstavlja prvu saradnju producenata Džerija Brukhajmera i Dona Simpsona, koji su kasnije postali poznati po hit filmovima “Policajac sa Beverli Hilsa” i “Top Gan”, piše The Hollywood Reporter.

Scenario je napisao Džo Esterhaz, a radnja prati Aleks koja radi kao varilac u Pitsburgu, a tokom noći nastupa u kabare baru i sanja da postane profesionalna igračica.

Brukhajmer se sjeća da je bilo problema sa izborom glavne glumice, ali da je reditelj Adrijan Lin bio siguran da će to biti Dženifer Bils, koja je na kraju i odabrana.

Za glavnu mušku ulogu u konkurenciji je bio i Kevin Kostner, koji je čitao tekst sa Bils i drugim glumicama, ali je na kraju ipak odabran Majkl Nouri, za koga kaže da je “zgodan i talentovan glumac koji je odlično uradio svoj posao”.

Dženifer Bils je po završetku srednje škole radila u Parizu kako bi zaradila novac, kada joj je stiglo pismo od agenta da svrati u Njujork u povratku do Čikaga. Prvu noć provela je u parku, dok joj majka nije rekla da prespava kod rođaka.

Odbila je da se skine za ulogu, uprkos insistiranju reditelja Lina, koji je na kraju ipak ispoštovao njenu želju, iako je bio poznat po ostvarenjima sa erotskim scenama.

“Flashdance” je inspirisao mnoge djevojke da nose bluze spuštene na jednom ramenu, a za tu odluku djelimično je odgovorna sama Dženifer Bils. Ona je ostavila jednu bluzu predugo u sušilici, zbog čega nije mogla da joj prođe glava kroz otvor, pa je zato isjekla rupu, što je kasnije iskoristio i dizajner kostima.

Film je po izlasku zaradio mješovite komentare kod kritičara, ali je kod gledalaca reakcija ipak bila pozitivnija, pa je zarada bila sjajna, a kasnije su stigle čak i 4 nominacije za Oskara, prenosi Headliner.