fbpx

Britanska komedija "Cunk on Earth" (2022)

Britanska komedija "Cunk on Earth" (2022)

 

 Foto: BBC/Netflix

Seriju možda niste gledali, ali ste na umotvorine Philomene Cunk sigurno naleteli. Internetom se šire poput plemenite zaraze jer - kako odoleti doskočicama poput: „Grci su smislili i pozorište za glupe ljude, poznatije kao sport“, „Isus je ubijen jer se ljudima nije svidelo šta priča, pa se može reći da je bio prva žrtva cancel kulture“, ili opaska o hrišćanstvu kao religiji toliko miroljubivoj da se zbog nje ubijalo.

Philomena Cunk govori sve ono što mislimo ili nam je makar nekad palo na pamet, a od sramote se nismo usudili da izgovorimo. Dobro, izgovara i ono što nikad nikome ne bi palo na pamet. Ona je radoznala kao dete, isto toliko i obrazovana, zaokupljena popularnom kulturom i svakodnevnim frazama koje plasira u najboljem mogućem trenutku. Naivna, laički zainteresovana za istoriju sveta i pritom smrtno ozbiljna – glavni je izvor humora toliko ubojitog da ćete se, garantovano, nakon ko zna koliko komedija, konačno naglas smejati.

Cunk on Earth je takozvani mokumentarac, odnosno žanr koji imitira dokumentarni pristup, ali se bavi fiktivnim likovima i događajima, ili pak ono što je istinito tretira satirično, što je slučaj u ovoj seriji. Po formi i atmosferi slična je brojnim obrazovnim emisijama i serijalima, dok Philomena Cunk radi sve isto što i David Attenborough – interesuje se, istražuje i pita, samo što ona ne zna ništa ni o čemu, neuka je i neinformisana. I zato je obožavamo!

Serija se bavi istorijom sveta – od drevnih civilizacija do naših dana i veštačke inteligencije – i to tokom pet polučasovnih epizoda. Potpuno je genijalno što nijedan podatak nije iznet paušalno, niti je ostao neproveren – uz ovu seriju se zaista može naučiti ili obnoviti gradivo. Autorima nije bilo potrebno da izmišljaju kako bi sve bilo duhovitije. Istorija je već dovoljno urnebesna i bizarna sama po sebi, Philomena Cunk je tu samo da to pocrta, naglasi apsurd koji nas okružuje i koji nas je doveo dovde. Koliko je zadivljujuće sve što je ljudski um iznedrio tokom milenijuma, toliko je i zastrašujuće. Između tih krajnosti pliva Philomena, zadivljena i zaprepašćena pred tekovinama civilizacije, premda pojavno uvek suzdržana. Uostalom, to je ono što akademski krugovi zahtevaju.

Philomena Cunk, koj besprekorno tumači Diane Morgan, razgovara sa istaknutim stručnjacima – istoričarima, arheolozima, univerzitetskim profesorima, samim vrhom akademske zajednice. Ti ljudi zaista „igraju“ sami sebe, tu su u svojstvu sopstvene profesije i dužni su da nam daju tačne, istinite odgovore. Sudar njihovog naučnog, akademskog pristupa i Philomeninih suludih (premda nekad ne i besmislenih) pitanja je komediografsko blago koje se ne propušta! Autor serije Charlie Brooker obznanio je da su svi sagovornici obavešteni o tome kakav se program snima i kakav je lik Cunk, ali da uprkos tome treba da ostanu ozbiljni i profesionalni. Naravno, nisu svi u svakom trenutku mogli da ostanu pribrani i ne prasnu u smeh. Zanimljivo je i to da je dobar deo tih razgovora improvizovan, budući da je Morgan bila spremna na različite reakcije i odgovore sagovornika, pa su se u skladu s tim u trenutku menjala i njena pitanja i urnebesni zaključci.

Da li su piramide onako pravljene da beskućnici ne bi imali gde da spavaju, zašto je drevnim Egipćanima uopšte trebalo toliko vremena da ih naprave kada su to samo cigle u trouglu, da li je Prvi svetski rat nazvan tako jer se u startu znalo da će to biti franšiza, šta je značajnije za kulturu – Renesansa ili Single Ladies Beyonce i, naravno, da li je bolja knjiga Biblija ili Kur'an – sve su to pitanja koja Philomena postavlja svojim uvaženim gostima.

Da ludilo bude veće, usred svake epizode pojavljuje se iznebuha belgijski tehno hit Pump Up the Jam. Zašto? Zašto da ne!

Lik Philomene Cunk dobro je poznat britanskoj javnosti, no širom sveta je prepoznatljiv odnedavno, kada se ovaj serijal pojavio i na Netflixu. Prethodili su mu Charlie Brooker's Weekly Wipe, Cunk on Britain i TV film Cunk on Shakespeare, kao i mnogi specijali i epizodna pojavljivanja. Nadamo se da ovo nije kraj i da Philomena još nije iznela završnu reč.

Philomena Cunk nam je neophodna!

Piše: Sandra Dančetović / XXZ Magazin