fbpx

“Viva Frida” – prekrasna i neobična knjiga za djecu o Fridi Kahlo

Meksička slikarica Frida Kahlo (6. srpanj 1907. – 13. srpanj 1954.) bila je žena energičnog i jakog duha koja je nadjačala nepravednu količinu nedaća kako bi postala jedna od istaknutijih umjetnica, no ne samo to, Frida je bila i osoba punog srca iz kojeg su potekla neka od najstrastvenijih ljubavnih i osjećajnih prijateljskih pisama.

9781596436039.IN04 767x767

Dječja paraliza, od koje je oboljela još kao dijete, dovela ju je do nepotpunog razvitka njene desne noge. To je bio nedostatak kojeg će kasnije skrivati noseći svoje prepoznatljive šarene duge suknje. Još kao tinejdžerica, dok je bila jedna od samo 35 studentica meksičke prestižne privatne škole, doživjela je ozbiljnu automobilsku nesreću u kojoj je dobila teške ozljede maternice i stomaka. Provela je tri mjeseca u metalnom oklopu i, iako doktori nisu vjerovali da je moguće, ona je našla put pomoću kojeg je opet prohodala. Iako je u daljnjim godinama njezin život bio pun vraćanja ogromne boli, odlaska u bolnice i više od 30 operacija, upravo je to razdoblje bilo ključno na njezinom kreativnom putovanju i u stvaralaštvu.

Vjerujući u izreku Roalda Dahla kako bolest osnažuje i potiče kreativnost, Kahlo je prve korake u slikarstvu napravila upravo iz kreveta crtajući sebe kako bi ispunila slobodno vrijeme. I danas ona ostaje najpoznatija po svojim autoportretima u kojima spaja tradicionalne meksičke motive s nadrealnom estetikom. No, iznad svega, ona je postala dokaz da svi možemo nadmašiti vanjska ograničenja da odrede naš opseg mogućnosti.

Fridin jedinstven duh i priča oživljavaju u neizmjerno prekrasnu knjigu Viva Frida čiji su autori pisac i ilustrirator Yuyi Morales i fotograf Tim O’Meara.

Viva Frida I play 300x151

vivafrida2 300x150

vivafrida5 300x150

vivafrida6 300x150

vivafrida7 300x150

vivafrida8 300x150

U jednostavnim lirskim riječima i očaravajućim ilustracijama ova bajkovita dvojezična knjiga govori o neobičnoj Alisi u osvijetljenoj zemlji čuda.

Sam proces stvaranja možete pogledati na videu:

Female Space