fbpx

Otpor zastrašivanju i diktaturi

Izraelski umjetnik Dani Karavan zatražio da se njegov reljef ukloni iz Parlamenta sve dok Vlada ne prestane provoditi represivne i diktatorske politike.

Knesetart karavan wiki 630

Izraelski umjetnik Dani Karavan, poznat po site-specific skulpturama u Europi i Izraelu, zatražio je da se njegov reljef ugrađen na zidu Izraelskog Parlamenta, ukloni zbog postupanja Vlade, prenosi Hyperallergic. Govoreći na panelu Moć političke umjetnosti na godišnjoj konferenciji Herliya, o izraelskoj nacionalnoj politici, Karavan je izjavio da se ponekad srami što je napravio taj reljef. "Puno puta sam tražio da ga uklone ili prekriju tapiserijom sve dok Parlament ne počne utjelovljivati duh zemljine Deklaracije o nezavisnosti", rekao je.

Karavan se time referirao na odluku izraelskog ministra kulture Mirija Regeva o penalizaciji umjetnika koji odbiju djelovati u okupiranoj Zapadnoj obali. Kao ministar u vladi premijera Natanyahua, Regev je nedavno predstavio novi sustav financiranja kojim bi se za 33 posto smanjila sredstva institucijama koje ne žele djelovati u naseljima Zapadne obale, dok bi se onima koje to žele proračun povećao za 10 posto. Karavan je naglasio kako se takve prijetnje mogu protumačiti samo kao "diktatura".

Karavan je rođen u Palestini prije stvaranja države, 1930. godine. Napravio je puno reljefa koji su danas nalaze u zgradama sudova diljem zemlje, kao i brojne spomenike u Izraelu i Europi. Neki od njegovih najpoznatijih radova su Spomenik Holokaustu u Nacionalnom muzeju Nuremberga, te Spomenik Sinti i romskim žrtvama Nacizma. Umjetnik je u travnju ove godine izazvao negodovanje rekavši da bi mogao dizajnirati spomenik u Varšavskom getu ne-židovskim Poljacima koji su spašavali Židove u vrijeme Holokausta. Iako je dobio određenu potporu među Židovima, glasne su bile i kritike opozicije, posebno u svjetlu desne radikalizacije Poljske politike, piše Haaretz.

Sporni reljef Molitva za mir u Jeruzalemu u Parlamentu je postavljen 1966. godine, a napravljen je od galilejskog kamena koji su oblikovali lokalni klesari. Vjerojatno je jedno od najpoznatijih umjetničkih djela u Izraelu, s obzirom na to da se nalazi u centralnom fokusu, iza govornice Parlamenta. Hoće li Parlament iz kojeg se već godinama nadgleda i uspješno provodi vojna okupacija palestinskih teritorija gdje se od izraelskih umjetnika sada očekuje nastupanje - ali samo za Židove, Karavanov zahtjev shvatiti ozbiljno, za sada je nepoznato.

Piše: Martina Domladovac, kulturpunkt