fbpx

Rađanje ruskog punka

Fotograf Igor Mukhin pokrenuo je crowdfunding kampanju za objavljivanje knjige I Saw Rock 'n' Roll sa fotografijama sovjetske punk scene osamdesetih.

Igor Mukhin The photos taken in the USSR 630

 FOTO: Igor Mukhin, 1986.

Moskovski fotograf Igor Mukhin poznat po intimnim portretima i foto-esejima ruskog društva, svoju bogatu karijeru počeo je fotografirajući rađanje ruske punk scene osamdesetih godina prošlog stoljeća. Mukhin je dokumentirao ovo transformativno razdoblje iz prve ruke, bilježeći kreativnu energiju mladih na rubu društva pred kraj razdoblja Sovjetskog saveza. Tijekom šest godina snimao je buntovništvo moskovske mladeži, underground rock scenu i DIY uličnu modu koja je iz toga proizašla. "U to vrijeme nismo znali kako je svijet izgledao iza Željezne zavjese. U jedinom sovjetskom fotografskom časopisu Soviet Photo, nisu se mogle vidjeti suvremene fotografije. No osjećao sam da je došlo vrijeme 'promjene' i da to moram snimiti", kaže Mukhin na kojeg je u to vrijeme posebno utjecao Svjetski festival mladih i studenata koji se 1985. godine održao u Moskvi. "Koncerti, okupljanja, lica, odjeća i ponašanje sudionika bilo je izvanredno. Jednom riječju moglo se nazvati "sloboda". Na primjer, bilo je nevjerojatno vidjeti sudionike s dugom kosom koje policija nije privela kako bi im provjerili dokumente i prisilnoih ih ošišali".

Iako trenutno predaje u moskovskoj Školi fotografije i multimedije Rodchenko, Mukhin priznaje kao je njegov tadašnji rad većinom rezultat intuitivnog eksperimentiranja, a ne formalnog školovanja. "U ono vrijeme fotografirao sam bez ikakvih smjernica ili učitelja. Snimao sam isključivo za sebe i po malo od svega". Prvi put je iz zemlje otputovao 1989. godine u Finsku s grupom drugih fotografa. "Bili su iznenađeni kad smo ih "mi" smatrali zapadom. Morali smo objasniti da je nama zapad sve s druge strane Željezne zavjese", kaže Mukhin koji je nedavno pokrenuo crowdfunding kampanju  kako bi sve fotografije tog vremena objedinio i objavio u knjizi I Saw Rock 'n' Roll. "Njegov talent tada je možda bio ne izbrušen, no njegove fotografije ostaju moćan dokument punka u jednom od najvažnijih razdoblja zemlje, slaveći ikonoklastičku energiju iza Željezne zavjese", piše Emily Manning za i-D.

Nakon što je počeo bilježiti život underground glazbenika Sovjetske Rusije, Mukhinov rad razvio se u šire istraživanje sovjetskog i post-sovjetskog prostora. Njegova djela objavljena su u brojnim ruskim i međunarodnim publikacijama te su izložena u muzejima, galerijama i na festivalima diljem svijeta. Moja Moskva iz 2012. godine jedna je od uspješnijih knjiga njegovih radova u kojoj koristeći individualni i poznat stil rekonstruira i istražuje stvarnost post-sovjetskog društva u Moskvi. Fotografije otkrivaju javni i privatni život različitih slojeva građana, različitih političkih, javnih i umjetničkih grupa ili subkultura, te pokrivaju veliko razdoblje promjena i tijeka života brojnih generacija Moskovljana suočenih s dvadeset petogodišnjim razdobljem promjena i nade.

Piše: Martina Domladovac, kulturpunkt