fbpx

Salvador Dalí o svojim kultnim, 'vrlo agresivnim' brkovima

Salvador Dalí o svojim kultnim, 'vrlo agresivnim' brkovima

Foto: Getty Images

„Moji brkovi su... vrlo šiljati, vrlo agresivni." Razigrani i provokativni, brkovi Salvadora Dalíja bili su više od puke dlake na licu, više kao hrabra umjetnička izjava. U ekskluzivnom intervjuu za BBC prije skoro 70 godina nadrealistički umjetnik podijelio je tajnu iza najpoznatijih brkova na svijetu.

Godine 1955. španjolski umjetnik Salvador Dalí – čiji se 120. rođendan obilježava ove sedmice– sjedio je s televizijskim veteranom Malcolmom Muggeridgeom u BBC-jevoj Panorami i govorio o najmoćnijem simbolu svog umjetničkog identiteta – svojim brkovima.

Muggeridge je priznao da bi doista trebao pitati slavnog nadrealistu o bizarnim slikama iz snova po kojima je postao poznat, ali pogled na Dalíjeve blistave brkove pokazao se neodoljivim. Ono što je uslijedilo, za BBC-jev program poznat po svojim istraživačkim dokumentarcima o aktualnim događajima, bio je prikladno nadrealni intervju.

"Prvo pitanje koje ti želim postaviti – stvarno bi se trebalo odnositi na modernu umjetnost, ali ne mogu si pomoći – u tebi postoji neka doza neozbiljnosti koja me tjera da to pitam – kako si uspio napraviti te veličanstvene brkove ?" rekao je Muggeridge.

"Na početku sam koristio jedan vrlo prirodan proizvod", odgovorio je Dalí. "Datule, znate ono voće? U zadnjem trenutku večere, ne čistim prst i stavim malo u brk i ostaje tako za cijelo poslijepodne, vrlo učinkovito. „Ali sada koristim jedan pravi proizvod, vrlo dobar, pronađen na trgu Vendôme, mađarski vosak Pinaud (francuski brend koji postoji od 1810.). To je već vrlo dobro poznat vosak. Proust, Marcel Proust, koristi isto."

"Da, ali njegovi su brkovi bili malo zašiljeni, zar ne", odgovorio je Muggeridge, zagrijavši se za temu. "Nisu bili baš takvi."

"Koristio je ovaj vosak, ali ga je koristio na drugi način ili na drugi način na jedan depresivan... način. Pomalo depresivan i melanholičan. Moji brkovi su, naprotiv, vrlo gay, vrlo šiljati, vrlo agresivni."

Muggeridge je nastavio, pritiskajući umjetnika za više detalja o njegovim dlakama na licu koje prkose gravitaciji, otkrivajući kako ih je umjetnik čistio svake večeri – dopuštajući im da postanu mekane i spuste se preko noći –a vrijeme koje je bilo potrebno da se ujutro spremi – brza tri minuta – i kako su mu brkovi poslužili kao praktičan alat za njegovu "inspiraciju".

Muggeridge nije bio jedini koji je bio očaran umjetnikovim „hrabrim“ brkovima. Sinonim za samog umjetnika, Dalíjevi karikaturistički depilirani brkovi postali su stvar legende. Dalí je imao dlakavu gornju usnu od 1930-ih, a u početku je to bila relativno skromna afera temeljena na izgledu koji je u to vrijeme popularizirao američki glumac Adolphe Menjou. Ali kako su godine odmicale, umjetnikovi su brkovi, "poput snage mašte, nastavili rasti", kako će to Dalí kasnije napisati u knjizi fotografija posvećenoj njegovim dlakama na licu 1954. godine.

Do 1940-ih, on je uzgajao i oblikovao svoje brkove do sve dramatičnijih visina, a njihovi vrhovi su podsjećali na drugog ranijeg španjolskog slikara, Diega Velázqueza. Dalíjevi prepoznatljivi brkovi poslužili su kao hrabra izjava o namjeri, utjelovljujući bunt, kreativnost, nepoštovanje, individualnost i apsurd.

"Pada mi na pamet malo drugih umjetnika koji su težili za slavom i bogatstvom tako agresivno kao Salvador Dalí. Aktivno se pretvorio u brend, besramno se promovirajući svim potrebnim sredstvima", rekao je historičar umjetnosti David Dibosa u dokumentarcu Art on BBC 2022. .

"Kao i kod svake robne marke, da biste bili istinski uspješni, potreban vam je logotip koji je odmah prepoznatljiv." Bilo da su uvijeni u osmicu, ukrašeni cvijećem ili svezani u mašnu, njegovi su brkovi postali jednako pažljivo izrađeni kao i njegova javna slika. Pretjerano zaobljeni, poput njegovih slika, suočavale su gledatelje s apsurdom, izazivajući ih da preispitaju konvencije i vlastitu stvarnost. Služilo je za učvršćivanje njegove slike u svijesti javnosti, dramatičan vizualni znak za ekscentrični, teatralni i bezobzirni duh koji je definirao Dalíjevu umjetničku osobu.

Ponekad bi svoje brkove koristio kao kist ili ih prikazivao na slikama, uključujući Autoportret s prženom slaninom, dodatno brišući granicu između umjetnosti i života, ozbiljnog i komičnog, stvarnog i nadrealnog.

A što se tiče umjetničkih marki, pokazalo se nevjerovatno izdržljivim. Njegova nadrealna silueta krasila je sve, od nakita do šalica za kavu, a čak je bila oslikana i na avionu Delta Air Lines 757 2010. Iste godine, anketa za Movember, pokazala je da su to najpoznatiji brkovi svih vremena.

U prikladno nadrealnom epilogu, koji ilustrira izdržljivost njegovog razigranog motiva, kada je Dalíjevo tijelo ekshumirano za test očinstva 2017., gotovo tri desetljeća nakon njegove smrti 1989., njegovi su brkovi još uvijek bili potpuno netaknuti, izgledajući poput kazaljki na satu koji pokazuju 10.10.

"Želio sam ga vidjeti i bio sam potpuno zapanjen", rekao je tada za špansku radio stanicu RAC1 Narcis Bardalet, koji je bio zadužen za balzamiranje Dalíjeva tijela.

federalna.ba/BBC