fbpx

Marry Cassatt

Meri Stivenson Kasat bila je američka slikarka impresionizma. Većinu svog života provela je u Francuskoj, gdje se sprijateljila sa slikarom Edgarom Dega i gdje je kasnije i izlagala zajedno sa impresionistima.

Cassatt Mary Young Woman in Green Outdoors in the Sun 1914

Kasat je obično stvarala slike sa temom socijalnog i privatnog života žena, kao i slike sa temom odnosa između majke i djece.

Godine 1890-te bile su za Kasat najkreativnije. Osim uspješnih radova ona je vrlo brzo postala i uzor mnogim mladim umjetnicima. Meðu njima je bila i Lucy A. Bacon, koju je Kasat upoznala sa Kamij Pisarom. Kako je novi vijek dolazio, Meri je radila kao savjetnik nekoliko velikih kolekcionara umjetnosti i ujedno ih stimulisala da što više ulažu u Američke muzeje umjetnosti. I mada je svoj posao uspješno radila prikupljajući dosta velikih djela, njena lična djela će još dugo vremena biti neshvaćena u SAD.

Godine 1906., brat Meri Kasat, Aleksandar Kasat, umire. Poslije njegove smrti Meri ne slika do 1912 godine.

Za to vrijeme ona putuje i 1910. posjećuje Egipat koji je impresionira svojom ljepotom stare umjetnosti. Godinu dana kasnije dijagnostikovan joj je dijabetes, reumatizam, neuralgija, i katarakta, ali ona ne usporava ritam života sve do 1914. kada je bila prinuđena da prestane slikati zato što je bila skoro slijepa. Uprkos tome Meri je izlagala još jednom 1915. godine u podršci tadašnjem feminističkom pokretu, gdje je izložila 18 svojih dela.

Zbog svog doprinosa umjetnosti, Francuska joj je dodijelila orden Legije časti 1904 godine.

Umrla je 14. juna, 1926, a sahranjena je u blizini Pariza u Francuskoj.

Godine 2005, njene slike su prodavane po cijeni od oko 2.87 miliona dolara.

Studirala je na Pensilvanijskoj akademiji finih umjetnosti u Filadelfiji, usavršavala se u Italiji, Holandiji... a od 1874. živjela je u Francuskoj.
Uvažavana je kao pripadnica grupe oko Degaa..
Njene glavne teme bile su portreti, scene iz opere i odnosi majka–dijete, koje je prikazivala bez sentimentalnosti, a čuvene su i njene grafike, pod uticajem japanskih drvoreza. U pismu svojoj sestri o svom odnosu sa Degaom je napisala: „Ponekad je bivao bijesan, jer nije mogao da mi nađe nijednu slabu tačku.” Iako porijeklom iz bogate porodice industrijalaca, ponosila se što se izdržava od slika. Impresionizam je zahvaljujući i njenom angažmanu veoma rano postao popularan i u Americi.

44db615c27f6b4388817b9a3fd859a95

Mary Cassatt In the box

portrait of a young woman

unnamed 1

1unnamedmarr

Wikipedia

Impulsportal