fbpx

Balkanska ruta

“Balkanska Ruta/The Balkan Route” je izložba 44 fotografije autora Marka Đurice. Na fotografijama su zabeleženi svakodnevni problemi i masovna kršenja ljudskih prava sa kojima se susreću izbeglice, migranti i azilanti sa Bliskog istoka. Otvaranje izložbe je u ponedeljak 8. maja u 20 sati u galeriji KC Grada, Braće Krsmanovića 6, a postavka traje do 14 maja.

marko 1

 marko 2

marko 3

marko 4

marko 5

marko 6

Marko Đurica, fotoreporter Reutersa, migrantsku krizu prati od 2013. godine. Beležio je dešavanja na makedonskoj granici i nehuman tretman policije prema izbeglicama iz Alepa i dokumentovao situaciju u Preševu i migrantskim kampovima u Srbiji – Bogovađa i Krnjača. Tokom 2015, kada je masovni talas izbeglica zahvatio celi Balkan, svoj rad je proširio i na Grčku, Mađarsku i Hrvatsku. U poslednje vreme dokumentuje život migranata u Beogradu.

O svom radu na balkanskoj ruti Marko kaže: “Tokom pokrivanja ove priče trudio sam se da pažnju javnosti skrenem na patnje ovih ljudi. Nekad vas emocije povuku i jednostavno zaboravite da nosite kameru sa sobom. Kao što kaže jedan moj kolega – radim ovo da vi sutra ne biste mogli da kažete “Nismo znali”.”

Od početka migrantske krize međunarodna organizacija Branitelji ljudskih prava / Civil Rights Defenders (CRD) je svakodnevno beležila kršenja ljudskih prava migranata u zemljama tzv. balkanske rute. Izložbom fotografija Marka Đurice, CRD srpskoj javnosti još jednom ukazuje na surovu realnost života migranata ispunjenu masovnim kršenjima ljudskih prava.

KC Grad

Peščanik