fbpx

Priča o uspjehu i inspiraciji za album “Wish You Were Here”

Wish You Were Here

Pink Floyd je grupa koju karatkteriše filozofski, misaoni stihovi i veoma autentične kompozicije do tada nepoznate. Sve je to doprinelo da Pink Floyd postane jedna od najoriginalnijih unikatnih fenomena u muzičkoj istoriji. Iako svrstavan u rok žanr sa psihodeličnom melodijom, njihov koncept je potpuno osoben i svakako priča za sebe.

Ovaj engleski bend koji kreira nove dimenzijeu svetu svetske muzike i stvara svoj pre svega inovativan i jedinstven stil osniva se 1965. godine. Bend su činili David Jon Gilmour, Richard William Wright, Nicholas Berkeley Mason i George Roger Waters i naravno nezaboravni Roger Keith (Syd) Barret.

Uspeh albuma

Pored svoje već pomenute muzike gde svaka melodija sa tekstom stvara harmoniju koja postaje remek delo za večno pamćenje, bend postiže velike uspehe zahvaljujući vizuelnim perfomansom (sasvim drugačijim nego bilo koji do tada). Još jedan vizionarski čin kog su se strogo pridržavali i koji je uticao na prodaju i popularnost albuma jeste izgled ploča.

Smatrali su da je besmisleno i krajnje neumesno stavljati svoje likove i portrete umesto vizuelne umetnosti koja za cilj ima da što preciznije opiše njih kao stvaraoce, samim tim i njihovo stvaralaštvo koje se nalazi na toj ploči. Zahvaljujući svojim dostignućima obezbedili su sebi visoko i sjajno mesto u istoriji muzike i umetnosti uopšte. Dokaz za to da su jedni od najuspešnijih muzičkih grupa svih vremena sa svih strana planete obezebeđuje činjenica da je bend prodao preko 250 miliona primeraka albuma (svih albuma) širom sveta.

Grupa je primljena u „Rokenrol Kuću Slavnih” 1966. godine. Album „Wish You Were Here” koji je realizovan 1975. godine nakon albuma „Tamna strana Meseca” veoma jasno oslikava tragične događaje i okolnosti koji se u potpunosti vezuju za članove Pink Floyd-a i njhova stvaralaštva. Takođe pored mnogih mitova i anegdota o „Floyd-u“ jeste snimanje pesme „Have A Cigar“. Iznova su pokušavali stotinu puta, ali nikad nije bilo dovoljno dobro za svačiji ukus.

barret i waters 900x635

Faktori koji su uticali na njihovu nesinhronizaciju i usplahirenost su što nakon Syd-ovog odlaska nisu mogli da nađu ravnotežu i sporazumeju se, takođe i preuzimanje Syd-ovog mesta kao frontmena grupe. Kao potencijalne vođe grupe počeli su da se ističu David Jon Gilmour i George Roger Waters. Roger Waters je izvodio već pomenutu pesmu „Have A Cigar“, ali u verziji koja je izdata je izvodi Roy Harper koji se upoznao sa grupom tokom snimanja svojih pesama u studiju pored. Neko od članova benda predložio je da pesmu čuju u Roy-evoj izvedbi, koja se zatim svima sem Waters-u najviše do tad svidela.

Waters nije bio oduševljen i nije bio za njegovu izvedbu. Mnoga najveća dela najslavnijih književnika, pisaca, pesnika i muzičara bila su inspirisana tragedijama i tugom. Pink Floyd nažalost deli tu sudbinu. Naime, Syd Barret koji je bio ne samoosnivač grupe, već i tačka oslonca i balansa u bendu, neće samo ostati upamćen kao jedan od najbistrijih muzičkih genija i virtouza na nekoliko instrumenata, već kao opomena i na katastrofu koju je prouzrokovala zavisnost od droge. Upravo je Syd Barret zbog nesrećnog toka života i svoje apsolutne tragedije bio uzrok nastanka pesme „Wish You Were Here “. Ta pesma predstavlja Watersova osećanja zbog gubitka i odsudstva prijatelja (Syd-a) koji je postao otuđen od sveta koji ga je okruživao.

pink floyd

Priča o albumu i inspiraciji koja ga je stvorila

Još jedna briljantna, a potresna pesma koja je ujedno posveta i bolan način rastanka od Syd-a je „Shine On You Crazy Diamond“. Pesma je nastala u trenucima kada su uvideli da je Syd počeo da ludi. Pored svoje tragedije Syd predstavlja simbol u svetu muzike, doneo je novi talas i novo poimanje muzike i kreativnosti, može se slobodno reći da je išao ispred svog vremena. Nakon njegovog odlaska koji se desio 1968. godine., David Gilmour i Waters su pored nesuglasica činili srž i uporište benda. Legendarni bend je veliku borbenost i odlučnost pokazao svojim uspehom naspram okolnosti koje su ih zadesile, dok su još bili mladi ljudi što samo povećava značaj njihovih dostignuća.

PINK FLOYD JE APSOLUTNO PRIČA ZA SEBE!

Ognjen Škrlin, Muzikopedija