fbpx

UN objavio zbirku 25 bajki koje promiču rodnu ravnopravnost

awake not sleeping2

Mnoge bajke izvorno su nastale od žena za žene, a tiču se sputavajućih rodnih uloga, društvenih očekivanja i pravila.

Organizacije UN Women i UN Women ECA objavile su zbirku 25 bajki autora/ica iz Europe i Centralne Azije koje u fokusu imaju borbu za rodnu ravnopravnost, a sve s ciljem inspiranja budućih generacija djece i mladih.

Naslovljena Awake Not Sleeping, zbirka sadrži priče autorica i autora iz Srbije, Hrvatske, BiH, Sjeverne Makedonije, Grčke, Turske, Albanije, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Azerbejdžana, Gruzije, Islanda, Ujedinjenog Kraljevstva, Švicarske, Njemačke, Francuske, Nizozemske, Tadžikistana, Kirgistana i Uzbekistana. Knjigu je ilustrirala Nataša Konjević.

Odabrane priče preispituju klasične narative s dinamičnog stajališta današnjih aktivistkinja, inovatora i kreatorica promjena. Mnoge bajke izvorno su nastale od žena za žene, a tiču se sputavajućih rodnih uloga, društvenih očekivanja i pravila. Ova zbirka daje novi pogled na neke zaboravljene narative, potičući diskusiju među mlađim generacijama.

Objavljivanju publikacije prethodila je kreativna radionica pod naslovom „Awake Not Sleeping: Reimagining Fairy Tales for a New Generation” na kojoj je sudjelovalo više od 100 feministkinja i književnica iz Europe i svijeta Po završetku radionice urednički odbor odabrao je 25 priča.

Domaće autorice i autorice iz regije čije priče su uvrštene u zbirku su Ivanka Ferenčić Martinčić, knjižničarka i autorica slikovnica Matilda i vještičji mačak i Matilda i zagonetne žabe; Nina Horvat, dramatičarka, dramaturginja i dramska pedagoginja; srpska književnica Ana Stjelja, autorica knjige Ajša u Zemlji Snova; Amila Hrustić Batovanja, Hatidža Gušić i Masha Durkalić, koje su zaslužne za knjigu #ŽeneBiH.

Knjiga je dostupna online!

VoxFeminae