fbpx

Izložba o radu stranih novinara tokom opsade Sarajeva

historijski muzej bih

Historijski muzej Bosne i Hercegovine posjetitelje je pozvao na izložbu “Uživo iz Sarajeva: Kako su strani novinari izvještavali o opsadi”, predstavljenu u okviru Mjeseca muzeja, manifestacije koja se obilježava već nekoliko godina, javlja Fena.

Rezultat je to saradnje Muzeja i Hotel History Foundation, a nastala je na osnovu istraživanja historičara Kennetha Morrisona, koji djeluje pri De Montfort Univerzitetu u Velikoj Britaniji.

Izložba je integrisana u stalnu postavku “Opkoljeno Sarajevo”, no za razliku od nje, koja priča o ratu iz perspektive građana/građanki Sarajeva, nova postavka govori o istoj temi kroz objektiv stranih novinara.

Čine je predmeti vezani za novinarstvo na internacionalnom planu: kamere, aparati korišteni za izvještavanje i lični predmeti novinara koji danas, 30 godina nakon početka opsade, postaju muzejski predmeti važni za rekonstrukciju kako pojedinačnih događaja, tako i šireg konteksta opsade.

Izložba zanimljiva sa nekoliko aspekata

Historijski muzej navodi kako je ova postavka zanimljiva publici sa nekoliko aspekata: u rekonstrukciji historijskih događaja u periodu opsade, ali i za historiju novinarstva i opreme korištene za izvještavanje u zonama konflikta.

Izložbu čine dvije teme: novinari o opsadi Sarajeva i novinari u opkoljenom Sarajevu, objavio je Historijski muzej.

Pokušalo se i odgovoriti na pitanja kako je izgledala opsada iz perspektive stranih medija, šta je činilo infrastrukturu u kojoj su boravile strane medijske kuće, koje priče iz opkoljenog Sarajeva su pokazane u svijetu, kako je izgledao život stranih novinara u ratu, kako su pripremali priče i obavljali svoje poslove u ratnim okolnostima.

(Agencije)