fbpx

Dobro je što nam je Vučić pokazao ko su pravi profesori i akademici, a koliko Evropa može da ćuti ako obećate Kosovo: Božo Prelević na protestu "1 od 5 miliona"

6bozo

"Nećemo vam oprostiti uništene institucije, Savamalu, helikopter, savetnike na navijanje i poslanike na zvonce. Što uništavate privredu, što ste od parlamenta napravili jednopartijski hor. Što ste angažovali na stotine botova da huškaju na časne i ugledne ljude", ispričao je Prelević.

Pre 184 godine donet je Sretenjski ustav koji je proklamovao podelu vlasti. Trideset godina mi pokušavamo da obezbedimo podelu vlasti. Pristojni, nenasilni, normalni, od vlasti tražimo samo jedno: da poštuje sopstveni ustav i zakone, pravo na fer izbore, slobodu govora, demokratske institucije, pravo na zdravlje i obrazovanje, rekao je advokat Božo Prelević na protestu “1 od 5 miliona” na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Nećemo odustati od borbe za normalnu Srbiju. Vučić misli da ćemo se umoriti i posustati, poručio je Prelević.

"On je zaboravio da je nama kondicioni trener bio Slobodan Milošević. Građanski protesti daju rezultate iznad očekivanja. Protestuje se u 60 gradova, Sporazum sa narodom, izlazak iz parlamenta, solidarnost sa poniženim i ugroženim ljudima budi Srbiju. Na kriminalnim izborima pobeđuje kriminal, a gubi Srbija", rekao je Prelević.

Osnovni zakonski preduslovi za slobodne izbore podrazumevaju šest meseci slobodnih medija, rekao je on.

"Za tri meseca bi otpali istrošeni ljudi, javili bi se novi ljudi sa novim idejama. Srbija mora da vrati moral i profesionalizam u institucije i politiku. Građanska odgovornost nalaže da ne smemo čekati da neko drugi sredi našu kuću", poručio je Prelević.

Mi ne želimo nikog da dovedemo umesto vas, Vučiću, već da se vi i vama slični nikad više ne ponovite.

"Oni pre vas su izgubili na fer izborima koje vi ne smete da raspišete", naveo je Prelević. "Mi znamo da su oni pre vas pravili greške, a najveća je što nisu sproveli lustraciju i omogućili Srbiji da izađe iz zarobljeništva službi bezbednosti i kriminala. Oni su mirno sišli sa vlasti. Neki su ovde s nama. Oni nisu ratni zločinci, nisu ubijali novinare, nisu palili ambasade, nisu potpisali Briselski sporazum", rekao je Prelević.

Predsednik Vučić ne voli uvrede, i zato ću reći da je dobro što je on okupio sve štetočine u jednu grupu, kazao je Božo Prelević.

"Dobro je što je očistio opozicione stranke od najgorih, što nam je pokazao ko su novinari, a ko klečeći promoteri. Što nam je pokazao koliko profesora i akademika ima čast da nazovu ovo pravim imenom. Koliko malo para treba da se od uglednog umetnika napravi krpa. Koliko Evropa može da ćuti ako obećate Kosovo. Dobro je što ste nam pokazali da Vjerica Radeta i osuđenik Šešelj imaju većinu u parlamentu. Dobro je što ste podvukli crtu između dobra i zla, time ste olakšali posao komisiji za lustraciju", rekao je Prelević.

Sloboda, istina, pravda, to je minimum, naveo je on.

"Nećemo vam oprostiti uništene institucije, Savamalu, helikopter, savetnike na navijanje i poslanike na zvonce. Što uništavate privredu, što ste od parlamenta napravili jednopartijski hor. Što ste angažovali na stotine botova da huškaju na časne i ugledne ljude", ispričao je Prelević.

On je predložio da se oformi posebno telo, sastavljeno od eksperata, koji bi bili spona između građana i političkih aktera. To je demokratska, civilizovana Srbija. Predlažem da se to telo poveže sa ostalim gradovima u Srbiji, ispričao je on.

Šest godina je Srbija ćutala, i rekla je sad je dovoljno. Ili vi ili on. "On je izabrao da od Srbije napravi dobro mesto život za sebe i svoje prijatelje. Sam je izabrao svoje okruženje i put. Sad je dosta i njega i njegovih ministara i poligrafa i njegove istine", zaključio je Prelević.

nedeljnik.rs