fbpx

UNS GETO: Obilježavanje Dana grada Banjaluke i Dana planete Zemlje 2005. godine

naslovna

Postoje trenuci u životu kad vas jednostavno krene. Počinju da vam se ostvaraju planovi, počinjete da postajete vidljivi, počinju da vas cijene i uvažavaju. Upravo to se desilo i UNS GETO.

piše: Ratko Pilipović

Prva polovina, prve dekade milenijuma 2000 bila je uspješna za sve. Dešavale su se mnoge promjene na polju mladih u Banja Luci, sve aktivne organizacije tih godina bile su duboko u projektima koji su bili vidljivi i uspješni, i svako je sa svakim sarađivao. Osnovan je Omladinski savjet Banja Luka koji se izborio i dobio prostorije Omladinskog doma u Banja Luci, a Grad je prepoznao ulogu omladinskih organizacija u kreirenju društveno socijalnog života mladih.

U takvom okruženju, UNS GETO bio pred pripremu i ponovno otvaranje Prostora kulturne bezbjednosti GETO, pa je više radio na ulicama Banja Luke. Jedna od takvih akcija bila je i obilježavanje Dana grada Banja Luke i Dana planete Zemlje 2005. godine, kada su omladinske organizacije dobile priliku da se predstave na Trgu Krajine. Za GETO bio je to poseban dan, jer smo tada uradili KULTURU ZVUKA III, koju ćemo vam predstaviti posebno u serijalu KULTURA ZVUKA.

Ovu posebnost opisuje Saša Rogić, član benda Antidope koji je te večeri svirao na Trgu krajine - "Da sjećam se te svirke, naravno da se sjećam, jer 22. april u Banjaluci je specijalan dan. Prvo 22. april je dan grada Banjaluke, pa je dan planete Zemlje, a sjećam se i da je bila u toku akcija „Recimo ne hidroelektranama na Vrbasu...“ ili tako nešto, pa smo svi bili u akciji da spašavamo Vrbas od nemilosrdnih i bezosjećajnih biznismena. A i ne svira se na trgu Krajine baš često, pogotovo ne zvuk kakav je tada imao bend Antidope. Bilo je neobično svirati na bini i prostoru koji je uglavnom rezervisan za superkomercijalne događaje poput novogodišnjih žurki sa trubačima i pop-folk zvijezdama, za političke skupove i slično. Na taj jedan dan kao da smo i mi osvojili Banjaluku, ali ne puškama već alternativnom scenom koja je živjela i radila u gradu. Bili smo ubjeđeni da radimo dobre stvari, da su pred nama dobri dani, za nas i naš grad".

P4220074

Fotografije su napravljenje tokom dnevnih dešavanja na Trgu Krajine, 22.04.2005. godine, a danas ih posvećujemo svim onim ljudima koji su zajedno sa nama gradili alternativno, drugačije, a normalno i prihvatljivo.

 

Foto: Ratko Pilipović

Autor: Impuls