fbpx

GETO PROMOCIJA: 12 bendova i zidovi puni znoja

Geto poster

Osnivačka skupština UNS GETO održana je 25.12.1998. godine, a već u februaru 1999., bili smo spremni za svoj prvi i veliki projekat. U to vrijeme GETO “gerila” plijenila je znatiželju građana, medija, vlasti, a mi smo svojim nastupima otvoreno pokazivali šta želimo, od čega nećemo odustati te da smo spremni i uporni za svoje ideje.

piše: Ratko Pilipović

Nakon par održanih kreativnih sastanaka, koji su se obično dešavali u stanovima radi nedostatka kancelarije, odluka je pala. Moramo udariti žestoko i jako, tako jako da dugo odzvanja GETO. Radicemo koncert svih bendova koji su u tom trenutku učestvovali u osnivanju GETA-a. I to radićemo u KSET-u. KSET je tada bio jedino poslijeratno mjesto sa prijeratnom tradicijom održavanja koncerata i drugih vidova kulturnih dešavanja.

GETO i KSET su vrlo brzo ostvarili saradnju, a o tim vremenama, tadašnji predsjedik KSET-a, Predrag Lukač, se prisjeća: “Tu se posebno izdvaja saradnja sa UNS Geto koji su bili predvodnici urbane alternativno scene u to vrijeme. Saradnja se manifestovala kroz organizovanje koncerata što zajedničkoj što pojedinačnih, raznih tematskih večeri i ostalih kulturnih događaja koji su bili masovno posjećeni. UNS GETO je tada imao saradnju i sa sličnim udruženjima iz regiona i Evrope tako da su uspevali dovoditi bendove i umetnike iz Srbije, Slovenije SAD, Holandije što je do tad bilo nezamislivo. Saradnja je bila na obostran interes i kao predsjednik KSET-a sam rado ustupa prostor za održavanje sastanaka udruženja kao i organizovanje već pomenutih manifestacija ustupao koncertnu opremu i ostalu infrastrukturu”.

Te večeri, pored planiranih 9 bendova, još tri su uskočila naknadno, tako da ih je te subote ukupno sviralo 12. Siniša Stanić, gitarista Petrogradskog ludog đaka i jedan od osnivača UNS GETO, za tu večer kaže da mu je ostala zapamćena “...po detalju, a to je kondenzovani znoj na zidovima kluba, rekao bih da je koncert bio ultra posjećen i odličan.”

U pauzama, dok su se bendovim mijenjali na bini, upotpunjavali smo prazan hod između grupa, pa su prijavljeni mogli, između ostalog da se takmiče i u jedenju šampita bez ruku. Svaki bend je svirao tri pjesme, a bilo je bendova kojima je ovo bio prvi javni nastup. Jedan od najmlađih muzičara tada, Đurica Štula kasnije poznat kao Grof Đuraz kaže o toj večeri :Što se tiče svirke u Ksetu a povodom osnivanja Geta, bio sam zaista uzbuđen i imao sam velika očekivanja od udruženja. To veče sam nastupao sa dva benda - Egregora i Supernova - svirali smo autorske stvari a neke su završili i na snimcima koje i danas imam.”

16 mart 1999 UNS GETO

GETO promocija bila je sigurno nešto drugačije što se desilo u Banjaluci. Nikad prije i nikada kasnije nije održan koncert toliko bendova za jedno veče u prostoru koji prima maksimalno 500 ljudi. Nakon ovog koncerta GETO je dobio takav dobar vjetar u leđa, i počeo da intenzivno radi koncerte u KSET-u, sve do dobijanja prostora. Ovaj koncert bio je začetak projekta kojeg smo kasnije nazvali KULTURA ZVUKA, kojom smo svake godine multimedijalno predstavljali aktivne autorske bendove Banjaluke.

Fotografije koje su napravljene te večeri, kasnije su upotrebljenje za izložbu promocije banjalučkih bendova na KULTURI ZVUKA, te su nekako za ovih 20 godina usput i nestale 

 

CNV000007

CNV000009

CNV000014

CNV000023

CNV000024

CNV000027

CNV000034

CNV000036

CNV000038

Autor: Impuls