fbpx

Šou je počeo

41272386 1614406815330996 5424316426653532160 n

Kampanja u BiH je zvanično počela 7. septembra, tačno mjesec dana prije oktobarskih izbora. Nezvanično kampanja je počela mnogo prije, ili po mišljenju mnogih, nije nikada ni prestala.

Sa prvim zrakama sunca u Banjaluci su osvanuli plakati političkih stranaka lijepljeni na sve i svašta.

piše: Jelena Jevđenić

U RS – u vladajuća partija mjesecima unazad već je dobro izreklamirala svoje učešće na predstojećim izborima.
Predsjednik RS-a Milorad Dodik i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, su već obišli dobar dio sela i zaseoka ovog dijela BiH, najavljeno je i povećanje plata, jednokratna novčana pomoć penzionerima... Kako će nakon izbora funkcionisati isplaćivanje ovih povećanja niko ne zna. Ono što je jasno svima je da u državi koja se godinama ne mrda sa mjesta, svako povećanje bilo kakve isplate novca znači nova zaduženja.

Stanje ukupnog duga Republike Srpske na kraju februara ove godine, po preliminarnim podacima Ministarstva finansija, iznosi 5 milijardi 396, 7 miliona KM.

Ipak, predizborna obećanja su bitnija od budućnosti BiH. Situacija u kojoj se nalazi BiH i njena privreda je odavno prešla granicu očaja, radnici su među najniže plaćenim u Evropi, samopoduzetnici su opterećeni velikim doprinosima i porezima, a ekonomija je odavno na aparatima.

Organizacija Istinomjer četiri godine je pratila i analizirala realizaciju predizbornih obećanja iz 2014. godine, rezultati pokazuju da je u odnosu na obećano, ispunjeno svega oko tri odsto, a potpuno neispunjeno više od 50 posto obećanja.

http://istinomjer.ba/ispunjenost-predizbornih-obecanja-u-mandatu-2014-2018-poboljsanje-u-promilima/

Kako je ostalo samo mjesec dana do izbora, za očekivati je svašta vidjeti i čuti od političkih partija koje su u izbornom procesu. Kandidati su ranije upozoreni da obrate pažnju na retoriku koju budu koristili u kampanji, posebno na onu koja bi mogla da potiče nasilje i da širi govor mržnje.

CIK ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu do 5 000 eura, i čak da ukloni kandidata sa kandidatske liste ako se utvrdi odgovornost za povredu zakona.

Nepravilnosti koje kandidati naprave mogu prijaviti građani Centralnoj izbornoj komisiji ili Koaliciji Pod lupom putem besplatnog telefona 080 05 05 05, ili putem web stranice ove organizacije.

Tokom kampanje se ne smije narušavati polna ravnopravnost, uništavanje plakata koje se koriste u svrhu izborne kampanje, postavljanje bilo kakvog materijala u vezi sa izbornom kampanjom na zgrade u kojima su organi vlasti, na javne ustanove, vjerske objekte, mjesne zajednice.

Zabranjeno je ometati skupove drugih političkih subjekata, nositi oružje na skupovima, sprečavati novinare da obavljaju svoj posao.

Građani, takođe, mogu prijaviti pritiske na birače i zastrašivanje kao što je nuđenje zaposlenja za glas, prijetnje otkazom, poziv na nasilje i ugrožavanje sigurnosti.

Autor: impulsportal.net