fbpx

Sjednica NSRS o Izvještaju o Srebrenici: Dodikova manipulacija nedovoljno istaknuta u medijima

20180816165109 492970

Posmatrajući izvještavanje TV kuća - RTRS, FTV, N1 - gledaocima se nameće zaključak da je Narodna skupština RS još jednom poslužila Miloradu Dodiku kao poligon za predizborne manevre u kojima se ponovo skupljaju poeni na račun nacionalne homogenizacije. Bez obzira na (ne)profesionalnost u izvještavanju, moglo se vidjeti da opozicija u RS nema dovoljno snage da odbaci nacionalne teme u periodu pred izbore.

piše: Maja Bjelajac

Vlada Republike Srpske stavila je u subotu van snage Izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine. Tome je prethodila posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, 14. avgusta, na kojoj je izvještaj odbačen konsenzusom pozicije i najvećeg dijela opozicije.

Bila je to, svakako, udarna vijest na Radio-televiziji Republike Srpske koja je toj temi posvetila gotovo deset minuta na samom početku drugog dnevnika.

rtrs.tv - Dnevnik 2

U četvorominutnom prilogu Sandre Kukić više puta je citiran predsjednik RS Milorad Dodik, na čiju inicijativu je posebna sjednica i sazvana. Akcent je stavljen na Dodikove riječi kako je izvještaj iz 2004. netačan, pun manjkavosti, ne pokazuje šta se tačno dešavalo na području Srebrenice tokom rata i u potpunosti isključuje srpske žrtve. U prilogu je snimak dijelova govora predsjednika RS pušten čak četiri puta. U jednom od njih Dodik kaže da je zločin u Srebrenici planiran “ali ne među Srbima”, te da je to “dogovorena tragedija koja je dovela do satanizacije Srba i ostvarivanja planova nekih zapadnih zemalja o prebacivanju krivice na srpski narod”. Prilog ne sadrži nijednu drugu izjavu. Suština RTRS-ovog izvještavanja je zapravo sadržana u zaključcima sjednice – da se u izvještaju iz 2004. manipuliše istinom i pokušava mijenjati karakter rata “a sve u funkciji slabljenja Srpske”.

Blok o posebnoj sjednici NSRS nastavljen je prilogom u kojem se potencira jedinstvo pozicije i opozicije, a posebno apostrofira kritika izvještaja od strane tadašnjeg rukovodstva Republike Srpske. RTRS u tom prilogu pušta izjavu bivšeg predsjednika Vlade RS Dragana Mikerevića koji je pred poslanicima rekao da su komisija i vlada radile pod indirektnim pritiskom međunarodne zajednice, što je potvrdio i bivši predsjednik RS Dragan Čavić.

U nastavku priloga puštene su izjave šefa kluba SNSD-a u NSRS Radovana Viškovića, a citirana je i poslanica DNS-a Spomenka Stevanović. Gledaoci javnog servisa mogli su čuti i riječi socijaliste Slobodana Portića o zločinima nad Srbima. Opoziciona Partija demokratskog progresa spomenuta je u prilogu tek u kontekstu podrške zaključcima NSRS. Naglašeno je da je opozicija smatrala spornim termin održavanja sjednice u predizborno vrijeme. To je “potkrijepljeno” vrlo kratkom izjavom poslanika SDS-a Vukote Govedarice gdje on konstatuje da mu je drago da su stavovi usaglašeni. U prilogu je i izjava Nenada Stevandića (Ujedinjena Srpska) kao i Admira Čavke iz Koalicije Domovina, u kojoj on ističe da nema kolektivne odgovornosti ni genocidnih naroda. RTRS nije naveo da predstavnici ove koalicije nisu učestvovali u radu posebne sjednice.

U dnevniku 2 Federalne televizije, posebna sjednica bila je na drugom mjestu, nakon tragedije rušenja vijadukta u Đenovi.

federalna.ba - Dnevnik 2

Blok posvećen zasjedanju trajao je oko pet i po minuta. U samoj novinarskoj najavi istaknuto je da su zaključci kojima se van snage stavlja Izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. doneseni jednoglasno, ali da su poslanici iz koalicije “Domovina” bojkotovali sjednicu.

U prilogu nešto kraćem od dvije i po minute takođe se ističe da je zaključke podržala i vlast i opozicija, iako su poslanici opozicije govorili pred sjednicu da je riječ o predizbornoj priči. U prilogu se objašnjava suština zaključaka, a pušteni su dijelovi skupštinskih izlaganja Milorada Dodika, Dragana Mikerevića, Dragana Čavića, Nenada Stevandića, kao i izjava Admira Čavke.

Navodi se takođe da su međunarodne organizacije osudile cinično korištenje izvještaja u predizborne svrhe. Izvještavanje Federalne televizije bilo je znatno profesionalnije od RTRS-ovog kada je riječ o posebnoj sjednici NSRS, iako je moglo biti zastupljeno i više poslanika iz redova opzicije.

Ni RTRS ni FTV nisu ni spomenuli da je sjednicu bojkotovao poslanik iz kluba PDP-a Adam Šukalo koji je na svojoj stolici u skupštinskoj sali ostavio papir s pitanjem “Ko je ubio Davida Dragičevića?”

Nije to učinila ni N1 televizija čije izvještavanje sa sjednice ispunjava više profesionalnih standarda, u odnosu na prethodne dvije medijske kuće.

Uz javljanja uživo, N1 je uradila dva priloga – klasični izvještaj sa sjednice i reakcije na nju.

N1info.com - Dnevnik u 19: Strava u Italiji, NSRS o Srebreni

Objašnjavajući kako je uopšte došlo do posebne sjednice, autorica priloga dala je osvrt na najvažije stavke zasjedanja. Cijeli prilog traje nešto više od dvije i po minute, u koje su stale izjave Milorada Dodika, Dragana Mikerevića, Dragana Čavića i Admira Čavke.  Potom je uslijedio prilog o reakcijama iz Sarajeva gdje se navodi da su Ambasada SAD, OSCE i OHR osudili cinično korištenje izvještaja u predizborne svrhe, te da je Delegacija UN u BiH odbacila bilo kakvo negiranje i relativizaciju genocida u Srebrenici. Prilog sadrži izjave predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića, predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, bivšeg člana Komisije za Srebrenicu Smaila Čekića i zastupnika u ZD PS BiH Sadika Ahmetovića. Iako bi se i ovom izvještavanju mogla dodati poneka reakcija opozicionih stranaka iz Banjaluke, N1 je najprofesionalnije pokrio posebnu sjednicu NSRS, osvrćući se i na sporni izvještaj iz 2004. i navodeći šta on zapravo sadrži.

Posmatrajući izvještavanje pomenutih TV kuća (RTRS, FTV, N1) gledaocima se nameće zaključak da je Narodna skupština RS još jednom poslužila Miloradu Dodiku kao poligon za predizborne manevre u kojima se ponovo skupljaju poeni na račun nacionalne homogenizacije. Bez obzira na (ne)profesionalnost u izvještavanju, moglo se vidjeti da opozicija u RS nema dovoljno snage da odbaci nacionalne teme u periodu pred izbore.

Interesantno, ali jedini poslanik koji je iz tog razloga odbio prisustvovati posebnoj sjednici, Adam Šukalo, nije ništa upitan od najuticajnijih medijskih kuća.

Zahvaljujući upravo slabosti opozicije, prilog RTRS-a zvučao je kao da je Dodik uspio poentirati: opozicionari su satjerani u nacionalni stroj iz kojeg su se tek slabašnim glasićima branili da nije u redu o izvještaju o Srebrenici raspravljati pred izbore.

Ono što se na RTRS-u nije moglo čuti jeste činjenica da je opozicija, pritisnuta terminom posebne sjednice, strahovala od gubitka podrške birača ukoliko se suprotstave ovoj temi uoči izbora. Niti jedna medijska kuća ovu Dodikovu manipulaciju nije predstavila u svoj svojoj veličini.

Autor: impulsportal.net