fbpx

Sumnje u ispravnost dodjele pomoći povratnicima u Mrkonjić Gradu - Koliko vrijedi biti dobar sa predsjednicom SDA?

Sumnje u ispravnost dodjele pomoći povratnicima u Mrkonjić Gradu - Koliko vrijedi biti dobar  sa predsjednicom SDA?

Mjesto gdje je bio ostavljen materijal za obnovu kuće, foto: Ustupljena fotografija

Nedavno objavljena rang lista korisnika, koji će iz budžeta Federacije BiH dobiti novac za obnovu kuća i imanja, ponovo je uzburkala duhove u malobrojnoj bošnjačkoj zajednici u Mrkonjić Gradu. Pojedini građani tvrde da će, kao i ranije, donacije dobiti oni koji su „dobri“ sa Zinetom Šehović, predsjednicom SDA u ovoj opštini u Republici Srpskoj.

Piše: Milkica Milojević

Prema konačnoj rang listi Federalnog ministarstva za raseljena lica i izbjeglice, utvrđenoj u junu, podršku za obnovu će dobiti samo pet osoba iz Mrkonjić Grada. Mnogima „bode oči“ to što je među tom petoricom i Zijad Šehović, suprug Zinete Šehović, bivše odbornice SDA u ovoj opštini, koja je ranije bila i predsjednica Medžlisa islamske zajednice BiH u Mrkonjić Gradu.

Ali, ime Zijada Šehovića, penzionisanog privatnog prevoznika i nekadašnjeg lidera SDP u Mrkonjić Gradu, nije jedino koje izaziva sumnje.

Na spisku za donacije je i jedan mladić iz sela Baljvine, za kojeg sugrađani i sunarodnici tvrde da je „bogataš, koji uopšte ne živi u tom selu“, nego, kako navode, „živi u Austriji a kćerka mu studira na skupom privatnom univerzitetu u Sarajevu“.

-Mene i moju porodicu su odbili, zato što kuća nije jedan kroz jedan na nama. A kako on ima jedan kroz jedan? Pitam se, da li mu je otac prepisao kuću, jer ih je neko tako posavjetovao, pošto je njegov otac ranije već dobio donaciju za obnovu – kaže jedna Mrkonjićanka, čije je ime poznato redakciji Impuls portala.

Interesantno je da donacije za obnovu često završavaju u selu Baljvine, koje nije bilo u zoni ratnih dejstava.

Baljvine

Foto: Preuzeo sa stranice http://bih-x.info

Nezadovoljni su još neki Bošnjaci, povratnici u Mrkonjić Grad. Oni se pitaju, da li iko kontroliše utrošak dobijenih donacija, ili sve završava sa rang listama i dodjelom pomoći.

-Mi znamo šta je ko radio, malo nas je svi se poznajemo „u glavu“. Znamo da su neki navodni povratnici građevinski materijal dobijen za obnovu odmah natovarali na kamione i odvezli u Federaciju BiH, jer ih život u Mrkonjiću ne znaima. A bilo je i onih koji su pomoć potrošili na alkohol - navodi jedan od naših sagovornika.

Priče naših sagovornika se razlikuju, ali su sve saglasne u jednom: oni tvrde da, bez obzira na kriterijume i bodovanje, uvijek „prođu“ oni koji su dobri sa Zinetom i njenim suprugom Zijadom Šehovićem.

Inače, prije nekoliko godina Šehovići su bili medijski hit, pošto je novinarima bilo zanimljivo da u jednom gradu žena vodi jednu, a muž drugu partiju. Mnogi tvrde da je to bila „dobitna kombinacija“, koja je Šehovićima obezbijedila brojne pogodnosti, zbog kojih oni nisu nimalo siromašni.

spisak mg

-Jasno je da oni šuruju sa SNSD, koji u Mrkonjiću već godinama drži sve konce u rukama. Uostalom, zašto je baš Zineta dobila državni posao u Biblioteci u Mrkonjić Gradu – pitaju se sagovornici „Impuls“ portala.

S druge strane, nameće se logično pitanje: kako je moguće da jedna lokalna političarka, koja već odavno nije ni na jednoj javnoj funkciji, ima toliki uticaj na odluke koje se, na kraju krajeva, donose u Sarajevu?

Podsjećamo, Zineta Šehović je posljednji odbornički mandat osvojila 2000. godine, kada je koalicija u kojoj je bila i SDA, osvojila tek nešto više od 300 glasova. Od 2004. ona nije odbornica. Desetak godina ranije završen je i njen zvanični angažman u Medžlisu Islamske zajednice u Mrkonjić Gradu, gdje je bila predsjednica.

-Nema to veze sa funkcijama. Ona savjetuje i gura one koji su njoj po volji. Ima ona i danas dobre veze – tvrdi jedna sagovornica „Impuls“ portala.

Da u dodjeli pomoći povratnicima već godinama nešto „jako gadno zaudara“, smatra i novinar - veteran Ibrahim Halilović, rođeni Mrkonjičanin, koji je danas u penziji.

- Ne znam koja je uloga gospođe Šehović, ali znam da ona vedri i oblači, kad je u pitanju ona šaka Bošnjaka u Mrkonjić Gradu i u mrkonjićkom selu Baljvine. I to nije od juče. Tako je od prije rata, kad je prvi put bila odbornica. Nije bilo niti  jedne odluke srpske vlasti, u periodu „saoizacije“ BiH, da ona nije digla ruku za to. I  za to je, vjerovatno, bogato nagrađena i od SDA i od vladajuće garniture u Mrkonjić Gradu – kaže Halilović.

Ne može, kaže, stopostotno tvrditi da je ona direktno uticala na dodjelu donacija, ali pošto je bila, kako navodi, i predsjendica „Merhameta“ i IZ u Mrkonjić Gradu, i članica Glavnog odbora SDA, a i danas vodi lokalni odbor ove stranke, savim je moguće da ima veze, i da nije slučajno da su donacije za obnovu dodijeljene baš njenom mužu i njenim prijateljima.

- Uglavnom, te donacije su, u mnogim slučajevima, otišle onima koji već imaju izgrađene objekte i dobro su situirani, a neki drugi su odustali od povratka jer nisu imali nikakvu podršku - kaže Halilović.

Navodi da ima i fotografije, koje svjedoče da na parcelama ljudi koji su dobili građevinski materijal za obnovu ništa nije izgrađeno, te da su donacije dobijali i oni koji svoje kuće izdaju pod kiriju.

- Uglavnom, svakakve sam belaje u dugogodišnjoj novinarskoj praksi doživio, ali ovakve nepravde nisam vidio. Ko god da učestvuje u tome, ogriješio se i o državne i o ljudske i o božje zakone – poručuje Halilović.

U razgovoru za „Impuls“ portal Zineta Šehović tvrdi da nema nikakav uticaj na dodjelu donacija.

-Kako bih ja mogla da utičem na Federalno ministarstvo. Svako može da se prijavi na javni poziv, a prolaze oni koji ispune propisane uslove koji su jasni i rigorozni - kaže Šehovićeva.

Ranije je, kaže, štampala javne pozive u više primjeraka, pa ih dijelila povratnicima u Baljvinama i u Mrkonjić Gradu, ali da nikog nije protežirala niti savjetovala šta da čini.

mu ba mrk gra 04 2013 1

Foto: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini

- Samo bih rekla ljudima, sve tu piše, pažljivo čitajte. Da bi se prijavio, svaki povratnik mora lično da izvadi potvrdu o prebivalištu, dokaze o vlasništvu iz katastra i još neke dokumente. Nekima je to bilo komplikovano, pa su odustajali – kaže Zineta Šehović.

Ona tvrdi da je, kad je u pitanju obnova, svoj uticaj iskoristila samo jednom: kad je preko Zorana Tegeltije, koji je u to vrijeme bio predsjedavajući Savjeta ministara BiH i predsjednik SNSD u Mrkonjić Gradu, 2000. godine isposlovala obnovu Muzeja ZAVNOBIH-a.

- Razgovarala sam s njim o tome, on mi je rekao da je bolje da novac za obnovu Muzeja ZAVNOBIH-a ne tražimo od entiteta, nego preko Ministarstva civilnih poslova BiH i da će to biti riješeno. Tako je i bilo. Da u to vrijeme SDA nije bila u koaliciji sa SNSD, vjerovatno ni to ne bi prošlo – kaže Šehovićeva.

Iako, kroz ovaj primjer priznaje da ima, ili je bar imala značajan politički uticaj, Zineta Šehović tvrdi da ni na koji način nije uticala na dodjelu donacija povratnicima u Mrkonjić Grad i da su priče da su njeni rođaci i prijatelji povlašteni, obične glasine.

- Nikakve tu protekcije nije bilo, bar ne s moje strane. Uostalom, pitajte Federalno ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice, oni su utvrdili rang listu – kaže Šehovićeva.

Pitali smo, naravno, Ministarstvo, ali na naš upit, ni nakon 14 dana čekanja, odgovor nismo dobili.

Slučaj supruga Zijada

Zijad Šehović, suprug Zinete Šehović, kaže da već odavno nije u SDP-u, da je odustao od politike, ali i od biznisa. Ranije je bio privatni prevoznik, a danas je penzioner.

-Bolestan sam, devet puta sam operisan, nije mi ni do života, a kamoli do politike – kaže Šehović i dodaje da je na rang listi za donacije za obnovu zato što ispunjava uslove.

Njegova supruga Zineta tvrdi da je njen suprug tek sada ispunio uslove za obnovu, jer je tek lani završio ostavinsku raspravu i naslijedio porodičnu kuću.

-On je imao problema više nego iko u Mrkonjić Gradu. Brat mu je ubijen u ratu, dok je bio na radnoj obavezi, poslije rata mu je umrla majka i još nekoliko srodnika i on je ostao jedini nasljednik te kuće – objašnjava Zineta Šehović.

Impuls