fbpx

NEMINOVAN FINANSIJSKI KOLAPS RS: Nedostaje 811 miliona, plate dobijaju samo budžetski korisnici

NEMINOVAN FINANSIJSKI KOLAPS RS: Nedostaje 811 miliona, plate dobijaju samo budžetski korisnici

Foto: Vlada RS

Republici Srpskoj nedostaje 811 miliona KM, koliko je, prema Zakonu o garancijama i zaduženju, trebalo da se zaduži na stranom finansijskom tržištu. Nedavnom emisijom trezorskih zapisa na domaćem tržištu, Vlada se tog dana zadužila dvostruko više od planiranog.

Piše: Ljiljana Kovačević

Politički vrh Republike Srpske, s Miloradom Dodikom na čelu, svojom secesionističkom retorikom i antiustavnim političkim djelovanjem gotovo potpuno je međunarodno izolovao ovaj bh. entitet, kojem neminovno slijedi finansijski kolaps. Vlast RS se dovija kako zna i umije da dođe do novca, čiji je priliv svakim danom sve manji i neizvjesniji.

„Taj potop je izvjestan, sve što sada rade vlasti RS je samo odlaganje tog potopa, samo je pitanje kolika će biti nastala šteta. Krpe budžet povećanim prihodima od PDV-a“, potvđuje za Žurnal ekonomista Zoran Pavlović.

Pojašnjava da budžetska rupa do kraja godine može da bude 300 miliona maraka, ako entitetska vlada nastavi da ne plaća fakture dobavljačima-privrednicima, a ujedno uplaćuje plate i doprinose budžetskim korisnicima.

KAKO PRONAĆI 811 MILIONA?

Zbog nedostatka novca Vlada RS od januara ove godine gotovo ništa ne plaća dobavljačima, što je izazvalo velike probleme u unutrašnjem finansijskom prometu. Doveli su mnoge firme u situaciju da ne mogu da plate PDV i da isplate plate svojim radnicima, što posljedično smanjuje kupovnu moć građana, pogotovo u privrednom sektoru. Uz to, ugrozili su sistem rada Investiciono-razvojne banke RS, jer ne zakazuju kreditne odbore za isplatu kredita na bazi sredstava od prethodno prikupljenog novca od plasiranih stambenih kredita. Jer, para nema.

Republici Srpskoj nedostaje 811 miliona KM, koliko je, prema Zakonu o garancijama i zaduženju, trebalo da se zaduži na stranom finansijskom tržištu.

Nedavnom emisijom trezorskih zapisa na domaćem tržištu, Vlada se tog dana zadužila dvostruko više od planiranog. Umjesto planiranih 10 prodano je 22,5 miliona maraka.  Time je ovogodišnje zaduženje doseglo gototo 210 miliona maraka, a slijede i nove emisije obveznica.

“Moguće je da će biti nekih kupovina obveznica kao i dosad što je bilo preko pošta Srbije. To je počelo 2023. godine. Možda bude nešto, ali to je kap u moru. Ne vjerujem da Srbija može izdvojiti otprilike milijardu za RS i ne znam kako bi to Aleksandar Vučić to pravdao narodu i ne znam kako je dosad pravdao. Otiđite na jug Srbije i pogledajte kako sve izgleda tužno jer izgleda da tu zemlju čini samo Beograd. Pogledajte kako izgleda jug, a daje se RS. Oni jesu braća, ali im kese nisu sestre i ne treba se novac davati drugom koji je trošio pare svugdje na nove automobile, helikoptere, odsjedanja samo u hotelima koja imaju pet zvjezdica i što bi to plaćali građani Srbije”, izjavila je za N1 ekonomistica Svetlana Cenić.

Uporedo Zoran Pavlović podsjeća da je RS, prevarom brokera, koji im je omogućio prodaju obveznica u vrijednosti od 300 miliona na Londonskoj berzi 2021. godine, nepovratno izgubila kredibilitet na međunarodnom finansijskom tržištu.

„Razmišljanje o tome da se pojave sa obveznicama na nekim dalekoistočnim berzama je suludo. To je kao kada bi neko iz Moldavije došao na Banjalučku berzu i rekao – ja prodajem obveznice“, smatra Pavlović.

Prodajom obveznica do nedostajućeg novca moraju i javna preduzeća. Tako je posljednjeg dana avgusta Elektrokrajina Banjaluka, iz sastava Elektroprivrede Republike Srpske prodala obveznice u vrijednosti 9,7 miliona maraka, kako bi refinansirala postojeći dug prema dobavljačima i kreditorima Kao garanciju isplate, Elektrokrajina je pod hipoteku dala svoju upravnu zgradu sa aneksom i tri garaže, sve locirano u centru Banjaluke procijenjene vrijednosti 15 miliona KM.

Elektrokrajina Capital

Foto: Capital.ba

Milorad Dodik za sve okrivljuje američke sankcije, jer da ih nema mogli bi kaže, novac sa nekih samo njemu poznatih ino računa plasirati u entitetski budžet. S druge strane, premijer Višković optimistično saopštava da je pronašao strane kreditore o kojima „ne želi ništa reći“.

„Jesu pronađeni? - Ko su? - Ne mogu da vam kažem i neću da vam kažem da ne bih ugrozio ono što radim. A budžet, ja bih volio da me obavijestite onog momenta kad bude nešto zakasnilo. Mi redovno servisiramo svoje obaveze.“, izjavio je Višković

RASPRODAJA NEKRETNINA

U pokušaju da pokrpi ogromne budžetske rupe, vlast je osmislila agresivnu strategiju izvlačenja novca iz javnih preduzeća, vršeći pritisak na direktore tih preduzeća, što je potez očajnika, bez ikakvog izgleda na uspjeh. Naprosto zato što ni u javnim preduzećima nema para.

„Davljeniku je i slamka u vodi neki izlaz. Dovoljno su urnisali javna preduzeća da ona nisu potentna, tako da nema koristi da vrše pritisak da prebacuju novac. To je kao da hoćete da vam dijete da dio svog obroka, a i ono je gladno. Ta strategija je neostvariva“, ističe Zoran Pavlović.

Zoran Pavlovic

Zoran Pavlović

U nedostatku novca vlast u Republici Srpskoj okrenula se i prodaji nekretnina u Hrvatskoj. Kako piše portal Capital, „Elektrokrajini“ je naloženo da proda odmaralište kod Makarske te da novac uplati na račun Fonda za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu Republike Srpske koji je pod nadzorom Investiciono-razvojne banke RS, a data je i saglasnost IRB-u za prodaju odmarališta „Valdarke“ u Malom Lošinju vrijedno oko 1,1 miliona maraka, koje je prethodno pripadalo Rafineriji Brod.

odmaraliste foto iBrod org 1

odmaralište Valdarke (foto: iBrod.org)

Uporedo je Vlada Republike Srpske donijela odluku da prodaju i zakup nekretnina u svom vlasništvu više neće oglašavati u štampanim medijima i dnevnim novinama, nego isključivo na web stranici IRB-a, što je očito novi korak ka netransparentnosti rada i poslovanja Vlade, poput ugovaranja poslova sa partnerima iz Kine.

Izvor: Žurnal