fbpx

KINESKI ZID NA GORICI: Kako s prozora stana od milion KM gledati romsko naselje bez pitke vode?

KINESKI ZID NA GORICI: Kako s prozora stana od milion KM gledati romsko naselje bez pitke vode?

Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Ovo je isti, oproban i uspio recept, kako su sa Ilidže, ispred rezidencije ruskog ambasadora, Romi praktično otjerani u Rakovicu u neuslovne kontejnere

Piše: Branka Mrkić

Pravna država u sarajevskom naselju Gorica zaživjela je u posljednjih par godina otkako se intenzivirala gradnja luksuznog naselja Park Residence na Crnom vrhu, u neposrednoj blizini ovog romskog naselja. 

U maju ove godine, službenici KJKP Rad su, po nalogu Opštine Centar, srušili tri kuće u romskom naselju Gorica, jer se radi o vakufskom zemljištu. 

Alma Tahirović sada može samo stajati na mjestu gdje je nekada bio njen dom dok joj ispred očiju niče luksuzni kompleks. Iako joj je prije rušenja rečeno da će dobiti naknadu, to se nikada nije dogodilo.

ADI 5038

Alma Tahirović (foto: Adi Kebo/zurnal.info)

Uz to, Općina Centar upravo završava postavljanje novih kamera za projekat videonadzora na lokalitetu Crni Vrh – Gorica.  

Cijela ulica Dajanli Ibrahim-bega je zatim ostala i bez vode, nakon što je Vodovod i kanalizacija isključio vodu cijelom naselju zbog dugovanja pojedinih korisnika. Dugovanja zbog kojih su usred toplotnog vala svi korisnici ostali bez vode iznose 272 hiljade KM. 

Za one koji žive na Gorici poruka je jasna – želi ih se otjerati:

- Niko od nas nije budala, ovo je sve urađeno sa namjerom. Uzmi sad nekog ko je dao milion, dva, tri za ove stanove pored, neće on sad cigana gledat?! Ko će ti živjet pored firauna ovdje? Uzet će sve, malo pomalo, njima ovo odgovara – ljuti su. 

Ali oni, kažu, ne idu nigdje:
- Ništa nama ovo ne znači, čitav rat smo bez vode. Šta misle, da će nas ovako plašiti? Pa ima sud za to. 

Da im ipak znači i da su tvrdnje kako im je svejedno samo odbrana, govori i činjenica da je u naselju mnogo djece, starijih i bolesnih, bez ikakvih prihoda, koji ne mogu plaćati račune. Naša sagovrnica je nedavno operisala karcinom, ima dijabetes i aritmiju:
- Ne znam ni koliko sam dužna, nemam pare ni za svoje lijekove. 

Tvrde kako su visoka dugovanja nastala i zbog čestih kvarova koje nadležni nisu željeli popraviti:
- Zajebali su nas i za ove satove, što svaka kuća nema svoj sat ili se voda ne može zavrnuti pojedinačno onima koji duguju nego svima. Znala je biti puna ulica vode, voda je išla, išla, zoveš da naprave – neće. Namjerno dođe onaj, zabije špic dole u cijev, voda bezveze teče. 

Zbog toga što cijelo vrijeme plaća vodu, jedan od građana predao je zahtjev za potvrdu od Vodovoda da nema dugovanja i angažovao advokata:

-Tužit ću ih, nisu imali pravo ovo uraditi. 

ADI 5006

Ovo je isti, oproban i uspio recept, kako su sa Ilidže, ispred rezidencije ruskog ambasadora, Romi praktično otjerani u Rakovicu u neuslovne kontejnere. Žurnal je tada mjesecima tražio od načelnika Ilidže Nermina Muzura informacije o tome gdje su nabavljani kontejneri za smještaj ovih ljudi, ali bez uspjeha.

Protjerivanja sa Ilidže sjećaju se i na Gorici. Zato i smatraju da je sve što se u naselju dešava kršenje ljudskih prava sa jednim ciljem:
- Zetra duguje milion i 200 hiljada, Skenderija 900 hiljada, pa ih ne isključuju. Našli su baš ovo naselje, to Duljević i kompanija hoće ovdje da očiste. To je igra njihova. 

ADI 5055

Preduzeće je već dvaput pokušalo isključiti vodu korisnicima, što nije dozvoljeno, pa je Vodovod to prijavio i policiji:
- Održana su dva sastanka sa Dervom Sejdićem, predstavnikom mještana, kako bi se pokušala pronaći rješenje za plaćanje predmetnog duga, ali dogovori nisu postignuti – navode u Vodovodu, obrazlažući da je naplata duga pokušana na više načina – u ratama, po povoljnijim uslovima, oslobađanjem kamata...

Politika Vodovoda je jasna i logična – dugovanja se moraju izmiriti. Vodovod se više puta obraćao Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS kako bi pomogli ovoj populaciji:
- Dobijali smo odgovore da Ministarstvo nema planirana budžetska sredstva za tu namjenu. Upućivali smo i informacije da se na tom lokalitetu ne troši voda racionalno te da postoje i kvarovi koje su korisnici dužni popraviti – navode iz preduzeća. 

dji fly 20240724 092300 631 1721805883235 photo optimized

Park Residence (lijevo) i naselje Gorica (desno)

Na Gorici kažu da su uvjereni da je njihove kuće izgradio Grad, Općina ili Kanton, bile bi uklonjene. Ali su napravljene sredstvima od stranih investicija, pa to trenutno nije moguće:
- A bolje smo živjeli dok smo imali stare kuće - tvrdi jedan od njih. 

- Jesmo, ti si meni non-stop dolazio, i obilazio si me – kaže mu komšinica šaljivo dok u rukama nosi pune cekere praznih flaša – krenula je da čeka cisternu. 

Neizbježno je da za sve krive i politiku. Od rješenja da teba „dovesti Dodika, mada smo jedan na drugog pucali“, do konstatacija da „otkako su došla ova tri kretena“ nemaju nikakvu pomoć:
- Još malo pa će nam postaviti ovdje Kineski zid. Al' neka ga postave, neka ubace žicu i zdravo.

Barem će, kažu, biti jasno na čemu su.

Žurnal