fbpx

Investitor mHE u Višegradu nudio novac mještanima da ne protestuju zbog uništenog puta

Investitor mHE u Višegradu nudio novac mještanima da ne protestuju zbog uništenog puta

Foto: Tijana Jevtić

Mini hidroelektrana na Jablanici i Dubničkom potoku u opštini Višegrad je uprkos negodovanju stanovnika izgrađena 2021. godine. Od tada, mještani Vardišta kod Višegrada bore se sa investitorom za sanciju uništenog puta do njihovih kuća. Kao predstavnik investitora, odnosno firme “ENERGREEN” DOO pojavljuje se pripadnik MUP-a RS Siniša Kosorić koji je, tvrde mještani, čak i nudio novac da ne protestuju. Firma “ENERGREEN” registrovana je na njegovu ženu.

 Pišu: Valentina Galović i Sanja Vasković

Iako su mještani Vardišta uspješno sačuvali rijeku od izgradnje mini hidroelektrane koju je planirao investitor iz Hrvatske, ovu domaćih investitora- nisu mogli. Nakon što je Vlada Republike Srpske još 2017. izdala koncesiju, radovi na izgradnji ove mHE završeni su 2021. godine kada je i puštena u pogon.

Kako je prilikom izgradnje mini hidroelektrane došlo do velikog oštećenja puta koji prolazi odmah pored domaćinstava, izvođač radova je obećao da će sanirati nastalu štetu i put “dovesti u stanje bolje od onoga kakvo je bilo prije izgradnje”.

Investitor je firma “ENERGREEN” DOO Višegrad koja je osnovana samo godinu dana ranije nego što će podnijeti zahtjev za dodjelu koncesije.

mhe jablanica

Građevinska tabla, mHE Jablanica

Prema podacima sa portala Akta.ba u vlasničkoj strukturi navode se Alenka Kosorić, “ELNOS HYDRO” DOO Banja Luka, te Mladen Elez. Napominjemo da je odmah nakon izgradnje mHE Vlada RS donijela Rješenje o odobravanju promjene vlasničke strukture koncesionara “ENERGREEN” DOO Višegrad kojim Nenad Marković prenosi dio svog udjela u vlasništvu od 25% na “ELNOS” i Mladena Eleza.

rjesenje mhe jablanica

Rješenje o promjeni vlasničke strukture

Zanimljivo je da se prilikom razgovora sa mještanima oko sanacije puta pojavljivao pripadnik MUP RS Siniša Kosorić koji je godinama na visokim pozicijama u ovoj instituciji.

Naime, pošto kao zaposlenik MUP-a ne bi smio da se bavi privatnim biznisom, Kosorić je firmu registrovao na ženu, pomenutu Alenku Kosorić koja se u zvaničnoj dokumentaciji vodi kao direktor firme.

Alenka za SPIN Info priznaje da se u ime firme uglavnom pojavljuje njen suprug.

„ Naravno, moj suprug je tu od samog početka“, rekla je Alenka.

Da je ova osoba samo ime na papiru potvrdio je Vojkan Krstić,  jedan od mještana koji je govorio za SPIN Info.

„Ja sam ubijeđen da ona i ne zna šta je hidrocentrala, ona radi nešto sa lijekovima“ rekao je Vojkan za Spin info, osvrnuvši se na ulogu i uticaj njenog supruga.

On ima silu, ko iza njega stoji ja ne znam, ali čovjek ima silu. Koristio je šljunak iz rijeke bez ijedne dozvole, stavljao na svoje kamione i vozio do hidrocentrale“. 

Osim toga, mještani tvrde da su dozvole za izgradnju ove mHE dobijene u tajnosti s obzirom da su kasno saznali za njenu izgradnju te nisu mogli uticati na sprječavanje stavljanja u pogon mhE.

Mještanima nudio novac da ne protestuju

Mještani na sanaciju puta, što je obaveza investitora, čekaju tri godine.

“Nakon što smo se dogovorili da sanira put, Siniša me odveo na stranu i ponudio mi novac. Ja sam se vratio pred mještane i rekao mu da kaže svima šta mi je ponudio i on je stvarno ponovio. Ja sam tada rekao da smo se mi mještani svi složili da nema potrebe da ikoga juri pojedinačno i da nudi novac, već da djeci napravi neko igralište od tog novca. Svi meštani su se smijali toj reakciji”, kaže Krstić za naš portal.

449269923 315875044937550 4889355040329024579 n

Ustupljena fotografija, Kosorić u razgovoru s mještanima (treći s lijeva)

Osim toga, na Krstićevu inicijativu u maju ove godine Odjeljenje za inspekcijske poslove opštine Višegrad izašlo je na teren da izvrši procjenu oštećenja puta. U službenoj zabilješci konstatovano je da se suinvestitor i direktorka “ENERGREEN” Alenka Kosorić obavezala da će u naredna dva mjeseca izvršiti sanaciju puta. Zanimljivo je da je opštinska inspekcija konstatovala da je na teren izašla urbanističko- građevinska inspektorka Gordana Mojević, načelnica odjeljenja Milica Staničić, te Siniša Kosorić- u kom svojstvu nije navedeno.

448812559 493301903189234 300521238813733227 n

Odgovor Odjeljenja za inspekcijske poslove

Rok ističe- put nije saniran

U razgovoru za Spin info, Alenka je izjavila da će odmah ubrzati proces, kao i da će put biti saniran do 15. avgusta.

Kako navodi, čekalo se da prođu najavljene kiše. 

Alenka pojašnjava da postoje ukupno tri vlasnika koji  moraju da se slože da bi sanacija puta bila izvršena, ali, kako kaže, nije da se druga dva vlasnika ne slažu, već se prosto nisu dogovorili još uvijek. Iako firma ima tri suvlasnika, prijavljenih radnika još od osnivanja nema.

„Ne bježimo od toga, riješićemo. Znam da se mještani brinu, do sanacije će doći 100%, mora“, navodi Alenka.

Kada smo nakon više poziva uspjeli dobiti Sinišu Kosorića kratko je rekao da neće ništa da priča i prekinuo.

Dalje,  jedan od suvlasnika ove firme je i pomenuti Mladen Elez. Ovo ime pojavljuje se kao direktor firme “SIMING TRADE” DOO Foča koja je poznata po izgradnju mHE u ovoj opštini. Kako su mediji pisali ranije Agencija za javne nabavke je svojevremeno opštini Foča skrenula pažnju na štetne ugovore sklopljene sa ovom firmom. Osim toga, načelnica odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u ovoj opštini Olivera Elez je suvlasnica firme “SIMING TRADE” zbog čega je traženo od republičke Upravne inspekcije da provede postupak za utvrđivanje nespojivosti obavljanja poslova službenika.

Kako je naš portal otkrio još 2022. godine  izvještaj procjene ulaganja za jednu od mHE na Kasindolskoj rijeci u Istočnom Sarajevu sačinila je Olivera Elez, stalni sudski vještak građevinske struke, koja je ujedno bila dio vlasničke strukture firme “SIMING Trade” doo, izvođača radova, ali i šef gradilišta.

U budžet Republike Srpske će biti uplaćeno samo 3,6 % ostvarenog bruto prihoda od ove mHE dok je štetnost na prirodnu sredinu, a u ovom slučaju i devastaciju puta višestruka. Sumnjive investitore suvišno je pominjati. 

Red and White Simple Modern A4 City Break Offer Travel Newsletter

Izvor: Spin-portal.info