fbpx

Kada, kako i zašto započeti svoju digitalnu detoksikaciju?

Kada, kako i zašto započeti svoju digitalnu detoksikaciju?

Foto: Maxim Ilyahov/ Unsplash

Digitalni detoks sve je popularniji u svijetu u kojem su ekrani preuzeli naše živote i pažnju, naše porodice, naročito djecu. Nekada smo svjesni, a nekada ne koliko negativnog uticaja imaju na naše psihičko ali i fizičko zdravlje. Zato se digitalni detoks pojavio kao jedno od rješenja.

Šta je digitalni detoks i kada i zašto ga započeti?

Jednostavno rečeno, digitalni detoks je svjesna odluka da se isključimo iz online svijeta, da isključimo svoje mobitele, laptope, računare, pametne televizore i tablete na nekoliko dana, nekoliko sedmica ili čak na duži vremenski period. To isključenje može biti totalno ali i dozirano, možemo ogranitičiti vrijeme provedeno uz ekrane tokom porcesa digitalnog detoksa.

Razlozi za digitalni detoks

Prema istraživanju kompanije Nielsen, prosječna odrasla osoba u SAD-u provede oko 11 sati svakog dana slušajući, gledajući, čitajući ili komunicirajući sa medijima.

Postoji mnogo razloga zbog kojih biste se mogli nakratko odreći svog mobilnog telefona i drugih uređaja. Možda želite da uživate u vremenu za sebe bez smetnji koje stvaraju vaš telefon i drugi uređaji. U drugim slučajevima, možda ćete se osjećati kao da je korištenje vašeg uređaja postalo pretjerano i da dodaje previše stresa vašem životu.

U nekim situacijama možete se čak osjećati kao da ste ovisni o svojim uređajima. Iako ovisnost o tehnologiji nije formalno prepoznata kao poremećaj u DSM-5 , mnogi stručnjaci vjeruju da prekomjerna upotreba tehnologije i uređaja predstavlja vrlo stvarnu ovisnost o ponašanju koja može dovesti do fizičkih, psiholoških i društvenih problema.

Kada je u pitanju digitalni detoks razloga da ga započnemo je mnogo naročito ako imate osjećaj da vas korištenje uređaja umara i remeti vam svakodnevne aktivnosti. U nekim situacijama možete osjetiti i ovisnot o svojim uređajima, da li vas hvata panika kada ne koristite svoj mobilni uređaj nekoliko minuta? Da li se osjećate izgubljeno kada zaboravite svoj mobilni telefon? Ako je odgovor pozitivan vrijeme je da probate digitalni detoks.

Stalno komuniciranje sa medijima može biti stresno pa je digitalni detoks korak koji će vam zasigurno umanjiti taj negativan osjećaj.

U anketi koju je sprovela organizacija Common Sense Media, 50% tinejdžera je izjavilo da smatraju da su ovisni o svojim mobilnim uređajima. Nevjerovatnih 78% tinejdžera je reklo da provjeravaju svoje digitalne uređaje svaki sat.

Digitalni uređaji i problemi sa spavanjem

Pretjerana upotreba digitalnih uređaja može uzorokovati probleme sa spavanjem. Istraživanje je pokazalo da djeca koja koriste digitalne uređaje prije spavanja imaju znatno lošiji san i manje spavaju. Studija je također otkrila vezu između noćnog korištenja tehnologije i povećanog indeksa tjelesne mase. Kompletnu studiju pročitajte ovdje.

Istraživači su također otkrili da posjećivanje društvenih mreža u krevetu ima negativne efekte na san i raspoloženje. Studija je pokazala da 70% učesnika provjerava društvene mreže na svojim telefonima dok su u krevetu, a 15% provede sat ili više na društvenim mrežama dok leže. Rezultati su pokazali da korištenje društvenih mreža kada ste noću u krevetu povećava vjerovatnoću anksioznosti, nesanice i kraćeg trajanja sna.

Znakovi da vam je možda potrebna digitalna detoksikacija

Osjećate se anksiozno ili pod stresom ako ne možete pronaći svoj telefon

Osjećate se primorani da provjeravate svoj telefon svakih nekoliko minuta

Osjećate se depresivno, anksiozno ili ljutito nakon što ste proveli vrijeme na društvenim mrežama

Zaokupljeni ste brojem lajkova, komentara i dijeljenja vaših objava na društvenim mrežama

Bojite se da ćete nešto propustiti ako ne budete stalno provjeravali svoj uređaj

Često ostajete budni do kasno ili rano ustajete da biste se igrali na telefonu

Imate problema da se koncentrišete na jednu stvar bez potrebe da provjeravate svoj telefon

Kako sprovesti digitalnu detoksikaciju?

Možda i najvažnija stvar je da budete objektivni. Nemojte biti radiklani jer u tom slučaju povećavaju se šanse da vaša digitalna detoksikacija ne uspije. Kada kažemo da ne budete radikalni mislimo da je možda najbolje rješenje za početak ograničiti upotrebu digitalnih uređaja. Ukoliko se odlučite da ih skroz prestanete koristiti mogli bi se naći u još većiem stresu zbog posla i obaveza koje na njiima radite. Apstinencija od digitalnih uređaja ne treba negativno uticati na vaš život i obaveze. Dakle, digitalna detoksikacija ne mora značiti potpuno isključivanje svih vaših uređaja već ograničavanje vremena koje provodite koristeći ga. Pojedine uređaje možete potpuno isključiti ako želite. Geldanje TikToka možete zamijeniti čitanjem knjige ili razgovorom sa prijateljima u vašem omiljenom kafiću.

Ako su vam uređaji potrebni tokom dana za vaš posao, pokušajte obaviti mini-detoks na kraju radnog dana. Odaberite vrijeme kada želite da isključite svoje uređaje, a zatim se usredotočite na to da provedete večer potpuno bez stvari kao što su društvene mreže, slanje poruka, video snimci na mreži i drugi sadržaji koje možemo nazvati digitalnim smetnjama.

Ograničite korištenje telefona u ovim slučajevima:

Kada jedete, posebno kada jedete sa drugim ljudima

Kada se budite ili idete u krevet

Kada radite na projektu ili hobiju

Kada provodite vrijeme sa prijateljima ili porodicom

Prije spavanja svake noći

Neka radi za vas

Digitalni detoks može imati različite oblike koje čete prilagoditi sebi. Možda biste željeli da se na neko vrijeme odreknete svih digitalnih uređaja, uključujući televiziju, mobilne telefone i društvene mreže. U drugim slučajevima, možda ćete se htjeti fokusirati na ograničavanje upotrebe samo jedne vrste digitalnog uređaja kao što je telefon ili igraća konzola.

Metode digitalne detoksikacije:

Digitalne pauze : Pokušajte da apstinirate od svih digitalnih uređaja na kratak vremenski period, kao što je dan ili najviše sedam dana

Ponavljajuća digitalna apstinencija : Odaberite jedan dan u sedmici kako biste se oslobodili uređaja

Specifična detoksikacija : ako vam jedna aplikacija, web lokacija, igra ili digitalni alat oduzima previše vremena, fokusirajte se na ograničavanje upotrebe te aplikacije ili je potpuno obrišite

Detoksikacija na društvenim mrežama : Fokusirajte se na ograničavanje ili čak potpuno eliminiranje korištenja društvenih medija u određenom vremenskom periodu

Savjeti za lakše provođenje digitalne detoksikacije

Odustajanje od upotrebe uređaja je za pojedince lako ali nekima može izazvati i anksioznost. Zato trebate biti umjereni i racionalno sprovesti svoj plan.

Postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste osigurali da vaša digitalna detoksikacija bude uspješnija:

Obavijestite svoje prijatelje i porodicu da ste na digitalnoj detoksikaciji i zatražite njihovu pomoć i podršku

Pronađite načine da potoršite vrijeme i obavljajte druge aktivnosti koje nisu digitalne

Izbrišite aplikacije društvenih medija sa svog telefona kako biste smanjili iskušenje i lakši pristup

Pokušajte izaći iz kuće; idite na večeru sa prijateljima ili idite u šetnju kada ste u iskušenju da koristite svoj uređaj

Vodite dnevnik da pratite svoj napredak

Izlazak bez uređaja ponekad može biti neugodan i stresan. Možda ćete se osjećati iznervirano, uznemireno, pa čak će vam biti i dosadno bez mobilnog telefona i drugih tehničkih alata. No, na kraju ćete shvatiti koliko ste vremena dobili i kako ga koristite na mnogo produktivnije stvari od besciljnog gledanja u telefon.

Izvor: N1