fbpx

Zviždač o sigurnosnim propustima u Boeingu pronađen mrtav

Zviždač o sigurnosnim propustima u Boeingu pronađen mrtav

Foto: Griselda Servin/Unsplash

Bivši uposlenik Boeinga koji je dao informacije o navodnim sigurnosnim problemima u toj kompaniji za proizvodnju aviona, pronađen je mrtav.

John Barnett, kojem su bile 62 godine, preminuo je u subotu nakon od očiglednog samoranjavanja, rekao je u ponedjeljak Ured za obdukciju iz Južne Karoline.

“Trenutno nema više detalja”, rekla je Bobbi Jo O'Neal uz Ureda za obdukciju okruga Charleston u izjavi za Al Jazeeru.

Boeing, u kojem je Barnett radio više od tri decenije do penzionisanja 2017. godine, izrazio je saučešće na vijest o njegovoj smrti.

Svjedočio u tužbi protiv kompanije

“Ožalošćeni smo zbog smrti gospodina Barnetta i naše su misli s njegovom porodicom i prijateljima”, rekao je proizvođač aviona iz Seattlea u izjavi za Al Jazeeru.

Brian Knowles, advokat iz Južne Karoline koji je zastupao Barnetta, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

BBC, koji je prvi objavio vijest o Barnettovoj smrti, rekao je da je bivši uposlenik Boeinga posljednjih dana svjedočio u tužbi protiv kompanije.

Godine 2019. BBC je citirao Barnetta, koji je tvrdio da je Boeing namjerno opremio avione neispravnim dijelovima i da bi putnici u njegovom 787 Dreamlineru mogli ostati bez kisika u slučaju iznenadne dekompresije.

Boeing je tada negirao Barnettove tvrdnje, insistirajući na tome da se pridržava najviših sigurnosnih standarda.

Boeing, koji dominira tržištem komercijalnih aviona zajedno sa Airbusom, pod intenzivnim je nadzorom zbog sigurnosti nakon dvije smrtonosne nesreće modela 737 MAX 2018. i 2019. godine.

U ponedjeljak su deseci ljudi povrijeđeni kada je njihov Boeing na putu od Australije do Novog Zelanda doživio ono što su zvaničnici kompanije opisali kao “snažno pomjeranje” uzrokovano “tehničkim događajem”.

‘Odmazda prema uposlenicima’

Taj incident je posljednji u nizu sigurnosnih incidenata od početka marta, uključujući požar u motoru koji je prisilio Boeing 737 na hitno slijetanje u Houstonu nedugo nakon polijetanja.

U subotu su američki mediji izvijestili da su tužioci otvorili istragu o eksploziji na Boeingu 737 MAX kompanije Alaska Airlines u januaru tokom leta, kada su sa letjelice otpala vrata.

Preliminarni izvještaj američkog Nacionalnog odbora za sigurnost saobraćaja o incidentu ukazao je na dokaze koji sugeriraju da su nedostajala četiri ključna vijka dizajnirana da drže vrata aviona.

U posebnom izvještaju Američke savezne uprave za avijaciju od prošlog mjeseca stoji da su otkriveni ozbiljni problemi sa Boeingovom sigurnosnom praksom, uključujući i strah od odmazde prema uposlenicima koji su zabrinuti za sigurnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije