fbpx

Zenički rudari obustavili proizvodnju - nisu dobili nijednu platu u 2024.

Zenički rudari obustavili proizvodnju - nisu dobili nijednu platu u 2024.

Foto: Fena

Rudari Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, odnosno jedinog preostalog jamskog pogona "Raspotočje", obustavili su proizvodnju, potvrdio je predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" Nedžad Duraković.

Kako je naveo, proizvodnja je obustavljena juče u prvoj smjeni.

"Nismo dobili nijednu plaću u 2024. godini, odnosno zadnju smo plaću i naknadu za topli obrok dobili za decembar prošle godine, a već smo ušli u treći mjesec. Tako da se nastavljaju problemi iz prošle godine", istakao je Duraković.

Naveo je kako se Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, odnosno vladajućeg društva, juče sastala te pokušala pronaći rješenje da isplati januarske plate.

"Niko od naše uprave niti od sindikata nije prisustvovao tom sastanku, ali koliko imamo informaciju nisu postigli dogovor. Trebali bi se sastati i danas, a nadamo se da će se uspjeti dogovoriti", rekao je Duraković.

Prema njegovim riječima, pogon "Raspotočje" se, nakon velikog broja prekida proizvodnje tokom prošle godine, od decembra bori s obrušavanjem krovine ispred "širokog čela".

"To su poslovi koje ljudi rade i mimo kolektivnog ugovora, a nekada smo u tome malo uspješniji, nekada malo manje uspješni. Prije desetak dana uspjeli smo osigurati uslove za koliko-toliko normalnu proizvodnju, ali i dalje nam se obrušava krovina ispred 'širokog čela'", naveo je Duraković, ističući kako u potpunosti razumije nezadovoljstvo radnika.

Fena