fbpx

Žene u Srpskoj i dalje bez HPV vakcine

vakcina7 696x464

Iako Republika Srpska i BiH prednjače u Evropi po stopi obolijevanja od raka grlića materice, na HPV vakcinu koja efikasno štiti od ove bolesti ćemo morati još čekati.

Naime, vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) efikasno štiti od tipova 16 i 18 ovog virusa, koji su odgovorni za skoro dvije trećine slučajeva raka grlića materice i mnoge abnormalne rezultate PAPA testa.

Prеmа pоdаcimа Institutа zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, u toku 2016. godine bolnički je liječeno 518 žena od raka grlića materice. Najveći broj liječenih žena bio je životne dobi preko 55 godina, a prema posljednjim podacima najčešće obolijevaju žene u dobi od 30 do 40 godina.

Za razliku od Srbije i Hrvatske u kojoj se HPV vakcina već primjenjuje, u Srpskoj ovakav scenario, izgleda, nećemo skoro vidjeti.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS su rekli da vakcina protiv infekcije HPV trenutno nije u obaveznom kalendaru vakcinacije u Srpskoj.

„Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske iz godine u godinu prati i unapređuje kalendar obavezne vakcinacije, pa iako trenutno ne postoji  inicijativa, to ne isključuje mogućnost da će uvođenje ove vakcine u budućnosti biti razmatrano“, rekli su za MONDO u ovom ministarstvu.

U svijetu se ova vakcina primjenjuje oko deset godina, a preporučuje se da se primi u što ranijem uzrastu, najbolje prije prvog seksualnog odnosa.

Riječ je o primarnoj prevenciji koja podrazumijeva vakcinaciju mlađe populacije, odnosno djevojčica i dječaka uzrasta od 9 do 15 godina.

Iz Ministarstva zdravlja RS ističu da vakcine ipak ne štite od svih tipova humanog papiloma virusa koji mogu voditi do nastanka raka grlića materice, tako da vakcinacija smanjuje rizik od nastanka raka grlića materice, ali ne pruža potpunu zaštitu.

„Redovni ginekološki pregledi i dalje ostaju glavno sredstvo u zaštiti od raka grlića materice“, naglasili su u ovom ministarstvu.

Sa njima su saglasni i medicinski stručnjaci UKC-a koji su u okviru Nedjelje borbe protiv raka grlića materice ukazali na važnost ranog otkrivanja raka grlića materice, redovne ginekološke preglede i PAPA test, te naglasili da UKC raspolaže svim modalitetima liječenja ovog oboljenja.

Patolog-citolog u Zavodu za patologiju UKC-a Ljiljana Latinović rekla je da su najveći rezultati u prevenciji malignih tumora postignuti u prevenciji cervikalnog karcinoma.

“To možemo zahvaliti uvođenju skrininga ovog tumora”, rekla je Latinovićeva i dodala da organizovani skrining ima zadatak da otkrije promjene koje prethode nastanku invazivnog karcinoma grlića materice.

ginekolog, ginekološki pregled

Ona je navela da UKC Republike Srpske raspolaže uslugama kolposkopije i PAPA nalaza, a odnedavno se na listi usluga nalazi i testiranje na humane papiloma viruse.

Latinovićeva je naglasila da je žena prvi put stupanjem u seksualne odnose već pod rizikom da se inficira uzročnikom cervikalnog karcinoma-humanim papiloma virusima te dodala da je za razvoj bolesti potrebno od pet do 10 godina.

Specijalista ginekologije i akušerstva Miroslav Popović rekao je da se na ovoj klinici bave operativnim liječenjem pacijentkinja oboljelih od karcinoma grlića materice i da u zemljama u kojima je uvedena HPV vakcina ona nije potpuno ukinula pojavu karcinoma grlića materice.

On je naveo da je prema njihovim analizama, u posljednje tri godine operisano 105 žena, najčešće u životnoj dobi između 30 i 40 godina i poručio da bi žene na redovni ginekološki pregled trebalo da krenu sa početkom seksualnih odnosa.

CRNE STATISTIKE

Onkolog Živko Vranješ je naveo da je u Republici Srpskoj i BiH “incidenca oko 18 oboljelih na 100.000 stanovnika, dok je u razvijenim zemljama broj oboljelih ispod deset”.

On je izrazio zabrinutost mortalitetom koji se kreće 15 do 16 oboljelih na 100.000 stanovnika, dok je u EU 3,3 te naglasio da je to zbog toga što se oboljele žene najčešće javljaju u jednom od uznapredovalih stadijuma bolesti i gdje su rezultati liječenja znatno lošiji u odnosu na one koje se javljaju u ranoj fazi bolesti.

Vranješ je rekao da u Republici Srpskoj godišnje oboli oko 180 do 200 žena, dok oko 60 oboljelih žena umre od ovog karcinoma. 

Prema njegovim riječima, u UKC-u se sprovodi kvalitetno i savremeno liječenje, ali je i dalje problem rano otkrivanje i prevencija ove bolesti.

Vakcinacija u 130 država

Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) preporučio je da se sve djevojčice od 10 do 14 godina vakcinišu protiv humanog papiloma virusa. HPV vakcina se danas primjenjuje u 130 zemalja svijeta, uključujući 19 država Evropske unije i gotovo sve zemlje regiona.

Humani papiloma virusi

HPV su izuzetno zarazni i jedini su virusi koji u organizmu ljudi i životinja mogu dovesti do nekontrolisanog tumorskog rasta, usljed DNK mutacija.

(mondo.ba)